Здравният министър призна: Провалихме се в комуникацията

0
545

Провалихме се в комуникацията още в самото начало на пандемията, допуснахме хора, които излязоха напред и започнаха да жонглират с животите, сякаш са топчета от игра. Това признание направи здравният министър проф. Костадин Ангелов в разгара на третата вълна от коронавирусната епидемия. Той отхвърли всички твърдения, че отварянето на 1 март на заведенията е било с цел малко преди парламентарните избори да настъпи пореден локдаун.

„Решенията, които взимаме сега, е с една цел – спасяване на човешки животи. Извършил съм много операции, но преди всяка от тях правим планиране. Така всяка наша крачка трябва да бъде преценена добре, за да не се стигне до грешка.  Всички операции спасяват човешки животи. Ако направим операцията под спешност, съществува риск от грешки. Трябва ни време. Ще решим в следващите часове и дни какво ще бъде затворено – след консенсусно решение“, обясни Ангелов пред „Свободна Европа“.

София не е България, а ситуацията е много различна. На въпроса защо мерки не се въвеждат веднага, той отговори, че цяла година светът се бори с незнание, така и ограниченията трябвало да се мислят от всички страни. „Министърът трябва да се бори и за социално, и за здравно и за психическото здраве“, добави той. И подчерта – мерките не са отложени. „Търсим правилния момент за наложителни мерки. Ще ги вземем. Никога не съм се колебаел“, потвърди проф. Ангелов.

По повод „българския модел за подражание в Европа“, за който самият той заговори преди дни във Варна, на фона на отворени заведения и огромен брой нови случаи на болни, министърът обясни, че все пак у нас имало 225 000 излекувани. „Не искам отново да имаме починали на стълбите пред болниците. Европа вече не говори за български модел, а го прилага: постигнахме най-добри резултати при най-нисък индекс на строгост на мерките. Постигнахме завидни резултати“, аргументира се той. И добави, че „зелените коридори“ за ваксиниране са били част от успешната стратегия на страната.

Иначе здравният министър успокои, че засега болниците у нас удържали. „Целта ни е да не се случи това, което видяхме през октомври и ноември. Ще има извънреден труд в лечебните заведения и той ще бъде обезпечен“, увери той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук