ИЗВЪНРЕДНО! Разследване на DAILYPRESS.bg! Защо Фатима избяга от родната си майка? (ДОПЪЛНЕНА)

5
316302

Разследване на: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Предаването „Господари на ефира” по Нова тв зрителите бяха запознати със случая на малката Фатима Филипова.

Нейната майка – гвинейката Айсату Диало каза в ефир, че дъщеря й, след смъртта на баща си – българинът Филип Филипов – е като заложник на адвокат Даниела Никифорова, бивш адвокат на бащата и настойник на детето.

От предаването произтичаше внушението, че майката е жертва, а адвокатката преследва материален интерес чрез момиченцето. Кой знае защо, бе припомнено миналото на адвокат Никифорова като „фолк дива”, както й че през 2011-а година в къщата й ГДБОП разбива фалшива печатница за лични карти.

Това определено наклони везните в полза на майката Айсату Диало, а правото на отговор, съгласно ЗРТ, бе дадено на Никифорова в такъв вид, че де факто предизвика ново право на отговор.

В крайна сметка миналия месец социалните предадоха Фатима на биологичната й майка, но детето избяга от нея и бе издирвано от полиция, след което бе поставено под полицейска закрила.

Въпросът е защо Фатима избяга от биологичната си майка?

Ето какво открихме в документите по случая. 

Родителите на Фатима – Филип Филипов и Айсату Диало, се запознават през 2004 г. в Африка, по време на пътуване по служба на Филипов.

Връзката им трае два месеца, след което сключват брак. Дъщеря им Фатима се ражда през 2008 г. От Решение на Административен съд-София-град, №7735/2015 г. научаваме повече за драмата в това семейство.

Делото е било образувано по жалба на Филип Николов Филипов, в качеството му на родител на Фатима, срещу заповед на социалните служби за извеждане на детето от дома му.

Процесуален представител на Филипов е била адвокат Даниела Никифорова. Делото се е гледало при закрити врати, предвид интересите на детето.

От документите става ясно, че още веднага след разтрогването на брака между родителите на Фатима през 2012 г., е имало заповед на социалните служби, за спешно настаняване на детето в Кризисен център.

Административен съд-София-град, обаче, с решението си от 2015 г. се произнася, че заповедта на социалните е била „прибързано решение”, което се е позовало на противоречиви сигнали.

В тях някои свидетели твърдят, че детето стои затворено вкъщи, понякога пищи и плаче, а навън изглежда свито и притеснено, а баща му употребява алкохол.

Сочи се още, че здравословното състояние на Филипов е нестабилно, че е прекарал инфаркт.

В показанията на други свидетели се твърди тъкмо обратното – че между детето и бащата има силна емоционална привързаност, за разлика от дистанцираното му отношение към майка му.

След разговор с детето от психолози през 2015-а, Фатима обявява, че иска да живее с баща си и спонтанно изразява обичта си към него. Филипов е на 59 години, страда от неинсулинозависим захарен диабет, но се лекува и е стабилен, видно от Амбулаторен лист №006295/19.08.2015 г. Бащата има и значителни средства да отглежда детето – банков документ доказва влог от 86 049, 94 евро, както и че Филипов получава и валутни преводи от майка си, която живее в САЩ.

Отделно по делото се разбира, че бащата е психолог по образование и полага усилия сам да се справи с травмите на детето, след развода на родителите му. 

Какво е констатирано по адрес на майката:

Бракът на Айсату Диало и Филип Филипов е прекратен по негов иск и с решение, доказващо вина на съпругата.

Айсату Диало е лишена от родителски права. По делото се доказва, че тя често проявявала физическа агресия и срещу съпруга си, и срещу детето.

В Психологично становище, изготвено от клиничния психолог Пенка Койчева четем, че – цитираме: „Фатима е била чест свидетел на телесна и словесна агресия от страна на нейната майка”.

В становището се уточнява, че през март 2012 г. г-жа Диало е започнала връзка с друго лице и се е разделила окончателно с г-н Филипов. След като веднъж Фатима преседяла два дни при майка си и приятеля й, била върната при баща си със синина по лицето, за което свидетелства медицински документ.

В друг социален доклад пък пише, че е установено, че в отсъствието на бащата Филипов от България, майката Айсату и нейният приятел са гледали порно филми, в присъствието на Фатима и тя останала много смутена от видяното?! 

Това разказва самото дете пред социални работници в т.нар. Синя стая. 

Става ясно и че на два пъти, без съгласието на бащата и незаконно /без паспорт на детето/, г-жа Диало е извеждала Фатима зад граница – в Германия и Африка. А когато бащата поискал разрешението й да пътува с Фатима до Щатите, за да я срещне с баба й, г-жа Диало му отказала. 

След време, когато Айсату Диало заминава за Германия, в продължение на 10 месеца тя не поинтересувала по никакъв начин – макар и само по телефона, какво се случва с дъщеря й Фатима.

След така констатираните факти, Административният съд отменя Заповедта на социалните за извеждане на Фатима от дома на баща й, и осъжда Дирекция „Социално подпомагане” – Красно село да заплати разноските по делото. В досието на майката Айсату Диало има и Обвинителен акт на прокуратурата срещу нея, за неплащане на издръжка на детето Фатима Филипова.

Прокуратурата се произнася, че престъплението е доказано като съзнателно деяние от страна на майката. 

През декември 2016 г., с присъда 11209 на СРС, Айсату Диало е осъдена да заплати на дъщеря си Фатима Филипова 3240 лева, представляващи натрупаната сума за неизплатената издръжка, от времето на влязлото през 2013-а година съдебно решение до присъдата по това дело.

В Решението се казва още, че НК на Р България предвижда за престъплението наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал.1 НК отлага за срок от 3 години. 

След смъртта на бащата, за настойник на Фатима Филипова, съдът определя адвоката на баща й – Даниела Никифорова.

Между Филипов и адв. Никифорова е имало дългогодишни приятелски отношения, децата им се познават, Фатима е привързана към Никифорова.

Бащата е имал пълно доверие в адвокатката си и приживе й е поверил голяма сума пари във валута, които тя е внесла по сметки на Фатима Филипова в две банки. 

Настойничеството на Никифорова е влязло в сила през февруари миналата година.

Междувременно са били проведени консултации и срещи с майката на Фатима – Айсату Диало, целящи реинтеграция на детето в биологичното му семейство, т.е. връщането му при майката. Това е регламентирано от Решение по гр.д. №10327/2017 г. на СРС, с което са възстановени родителските права на майката – Айсату Диало.

Съдебният акт, обаче, забележете – влиза в сила на 26. 01. 2018 г. Същия ден, в който репортерката на „Господари на ефира” пресреща с камера адв. Никифорова и я засипва с въпроси, за които почти не се дава време за задълбочен отговор. 

Тезата на предаването очевидно бе, че адвокатката преследва материални интереси.

Фактологията, обаче, говори, че далеч по-сериозна е психологическата страна на казуса Фатима.

Тя се диктува от един прост въпрос: Какво иска детето? Самата Фатима вече веднъж е претърпяла ужаса от Кризисния център, където е била почти месец през миналата година – от 26 януари до 24 февруари.

Детето трябва да има дом и близки хора, но в петък то демонстративно показа, че не желае да бъде с майка си?!? В преписка по случая има лист, на който Фатима, с разкривен детски почерк е написала: „Аз обичам Даниела”.

Даниела Никифорова е майка на момченце, което страда от астма. След като извежда Фатима от Кризисния център, се грижи и за двете деца.

Където и да са пътували със сина й през последната година, и Фатима е била с тях. За отглеждането на едно дете днес са нужни много средства. Никифорова прави постъпки пред съда да й бъде гласувана месечна сума за нуждите на Фатима.

С решение №24432/20.10.2017 г. това разпорежда самият съд.

Определена е сумата от 300 лева месечно. Еднократно й е отпусната сумата от 2700 лева, за 8-те месеца, в които е отглеждала Фатима на собствени разноски. Представила е отчет за тези пари с Молба-допълнение до СРС.

Две спестовни книжки на детето доказват, че настойникът му – адв. Никифорова е вносител на сумите от 5 000 евро и 10 000 долара. 

Адвокатката твърди, че има договори за правна помощ, подписани от покойния баща на Фатима – Филип Филипов, част от които касаят бъдещето на детето.

Миналият месец Фатима избяга от биологичната си майка.

Възниква въпросът защо? Очевидно се налага съответните институции да се самосезират и да разберат причините за това бягство.

В много страни от ЕС има Детски съд, в който децата са изслушвани и тяхното мнение тежи. Тук, в т.нар. Сини стаи, понякога се чуват ужасни неща… Фатима вероятно има какво да разкаже, стига да има кой да я изслуша.

Каква е истината? – От „Господари на ефира” определено не ни казаха всичко, или не пожелаха да го направят?!?

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 


Facebook коментари

comments

loading...

5 КОМЕНТАРИ

  1. Стига вече с тези Фатими, Мохамеди, хасани и т.н. Ние сме българи и искаме да знаем какво става с българските деца. Това не е расизъм, а загриженост за решаване на проблеми на българските деца.

  2. Кой знае в какъв бордей живее на помощи майката в Германия.Изобщо не се знае има ли образование,доходи и други условия,за да гледа детето.Логично при цялата патардия социалните са решили набързо да се отърват от случая пред възможността да загубят работата си подобно на колегите си от детските заведения напоследък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here