Михаил Константинов пред медията ни: Първата тройка е ясна! Само Господ знае кой ще победи на балотажа!

0
1304

Преди 12 часа резултатите от екзитполовете не са меродавни, в изборния ден ще има две вълни на гласуване

Проф. Михаил Константинов е председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване и специалист по избори. БЛИЦ потърси мнението му за изборната надпревара. Ето как проф. Константинов отговори на въпросите на Ивайло Крачунов.

– Проф. Константинов, инфарктни ли ще са президентските избори?
– Естествено, че не. Някой се опитва да изкара изборите инфарктни, но те ще са напълно нормални. Такива са моите очаквания.

България избира петия президент в демократичната си история. Шестият държавен глава бе избран от Народното събрание.

Малцина си спомнят, че първият президент след началото на промените – Желев бе избран първо от Народното събрание, а след това през 1992 година и от гласоподавателите.

– Кога очаквате да се появят първите меродавни прогнози?
– Знаете, че по време на изборния ден не е разрешено да се изнасят резултати от екзитполовете, но медиите ще го направят под различна форма. Смятам, че тази забрана трябва да отпадне, тъй като в много европейски държави подобни рестрикции не са въведени.

Според мен преди 12 часа няма да е меродавно да се публикуват междинни резултати.

– Кога избирателната активност ще е най-висока?
– Ще има две вълни. Първата ще е до 12 часа, а втората от обяд до края на изборния ден, тъй като много хора са планирали да се приберат от провинцията, за да могат да гласуват.

– Очаквате ли изненада на тези избори?
– Всичко, което не противоречи на законите на физиката е възможно да се случи. Не очаквам изненада на тези избори. Първата тройка в класирането е ясна.

– Кажете кои ще са първите трима?
– Не мога да ви кажа, защото ще наруша закона. Очаквам напрегната надпревара и балотаж. Само Господ знае кой ще е победителят на балотажа!

Ивайло КРАЧУНОВ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук