Нова болест поваля малки деца, има ли общо с коронавируса?

0

Заболяването напомня на токсичен шок и синдрома на Кавазаки

Световната здравна организация изследва връзката между коронавируса и болест, която засяга малките деца. Вече редица страни в Европа, както и Съединените щати, съобщават за подобни наблюдния, а има и смъртни случаи.

Новата болест напомня на токсичен шок и синдрома на Кавазаки – рядко заболяване на кръвоносните съдове. Той засяга предимно деца под 5 години.

„Повечето деца, разболели се от коронавирус, са с леки симптоми и се възстановяват напълно, но много малък брой развиват рядък възпалителен синдром в някои държави“, каза експертът в СЗО Майкъл Райън.
Симптомите на заболяването са вътрешни възпаления, треска, зачервен език и обриви, възпаление на кръвоносните съдове. Здравните центрове го описват като „остро фебрилно заболяване с неизвестна причина“.

Децата вдигат температура, имат подуване на ръцете и краката, дразнене и зачервяване на очите. Някои имат и болка в корема, повръщане или диария.

„Аз съм много притеснен. Нараства опасението, че при децата във Великобритания се появява свързан с коронавуируса възпалителен синдром или че може да има друг, все още неидентифициран, инфекциозен патоген, свързан с тези случаи“, заяви министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок.

Във Великобритания 10 деца вече са в интензивно отделение. От Националната здравна служба съобщиха, че случаите се увеличават и се наблюдава необичайна клинична картина, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

Красимир Ангелов

dnes.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.