Пожарникарите готови за протест

0
1

След полицаите и пожарникарите обявиха, че са готови да излязат на протест, информира Mediapool .

Причина за недоволството им е заложеното увеличение на заплатите от 10% в следващия бюджет. Огнеборците твърдят, че работата им на първа линия срещу коронавируса е недооценена и се чувстват огорчени. „В същото време за работещите в различни администрации и административни структури, включени в социалноикономическия пакет на правителството за овладяване на пандемията и намаляване на последствията от нея, възнагражденията от 01.08. 2020 г. бяха увеличени с до 30%“, пише в позиция на националния синдикат „Огнеборец“. Така огромна част от служителите на силовото ведомство вече декларират готовност да излязат на улицата.

Освен в „Огнеборец“ пожарникари членуват и в най-големия полицейски синдикат – СФСМВР, който вече обяви намерения за протест. От няколко дни полицаи в различни градове на страната излизат на предупредителни демонстрации. Те настояват за увеличение на заплатите им и твърдят, че ако правителството не се съгласи на преговори, ще организират национално недоволство на 8 ноември. В понеделник протест имаше в Шумен.

До края на седмицата следват Благоевград и Бургас. Засега никой не се е ангажирал да преговаря с тях. Искрата, запалила полицейското недоволство, бе правителствено решение, с което се дава възможност за скок на заплатите до 30% в над 30 различни администрации. МВР не е в списъка, макар че полицаите, наред с лекарите и здравните инспектори, са хората на първа линия непрекъснато. Досега полицаите получиха еднократна награда от 600 лв. И тези пари обаче не стигнаха до всички служители. За пожарникарите бонуси не бяха дадени.

„Крайно неприемливо за нас е и през предстоящата 2021 г. средствата за издръжка и капиталови разходи на ведомството да бъдат далеч под прага на потребностите…За поредна година благодарение на „адекватната“ финансова политика от страна на правителството, МВР, в частност неговите структури, ще бъде принудено да търси спонсорство под формата на дарения от общини и държавни структури“, пишат от „Огнеборец“.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.