Протест на миньори и енергетици от „Марица изток“ блокира центъра на София

0
15

Днес по обед се очаква центърът на София да бъде блокиран от митинг-шествие на работещите в комплекс „Марица изток“.

Недоволството се организира от двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, които предупреждават, че ще има проблеми с придвижването по централните улици в столицата. Въвеждат се и временни промени в движението.

Работещите в комплекса „Марица изток“ настояват да бъдат оповестени плановете на правителството относно въглищните мощности. По данни синдикатите се очаква да присъстват над 2500 души, включително и хора, които не са служители на комплекса.

Очаква се да бъде приета декларация в защита на въглищния комплекс и заедно с подписката, подкрепена от над 105 000 души, да бъде внесена в Министерския съвет.

По-рано вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че последният вариант на Плана за възстановяване и развитие ще бъде предаден на Европейската комисия в петък.

 

Преди дни служебният енергиен министър очерта три възможни дати за затваряне на въглищното производство в България – 2035 г., 2038 г., или 2040 г.

 

Снощи в навечерието на недоволството „Грийпийс“ проведоха акция пред Министерския съвет, с която по думите им припомнят на властта отговорността за ясен план за енергийна трансформация с конкретни ангажименти към заетите в сектора.

 

От „Има такъв народ“ разпространиха декларация в подкрепа на протестите на миньорите и енергетиците от комплекса „Марица-Изток“.

„В публичното пространство съществува официално непотвърдена информация за намерения на ЕК да предложи дата за затваряне на въглищните централи в България преди 2038 година. Това е особено притеснително в контекста на задълбочаващата се енергийна криза в Европа и в страната, чието развитие е непредсказуемо и може да ни причини необратими икономически щети. В тази връзка трябва да споменем и обстоятелството, че редица страни членки на ЕС ускорено пускат повторно в експлоатация спрени въглищни централи като основна антикризисна мярка“, се казва в изпратената до медиите декларация на Консултативния съвет „Енергетика“ към ИТН.

На фона на тази сложна енергийна обстановка, енергийните експерти на ПП „Има такъв народ“ изразяват категорично несъгласие с този подход към страната ни, най-малкото – поради четири причини, и ги изброяват.

„Налагането на принудено решение с толкова кратък срок без анализ на състоянието и последствията за националния мощностен и енергиен баланс за период от 15-20 години е недопустимо. То е рисково и е в нарушение на основни европейски принципи и стандарти за енергийно планиране“, посочват от ИТН. Според тях налагането на такова ускорено решение е и нарушение на основното човешко право на труд на работещите в комплекса. „Приложението на такова решение без предлагане на алтернативна заетост на тези хора е основание за завеждане на дело пред Европейския съд за правата на човека и ние ще подкрепим и консултираме всяка организирана инициатива на работещите в минните региони в България в тази връзка“, се заявява в декларацията.

От ИТН посочват, че въглищните централи в България ще бъдат изведени от експлоатация един ден, но това ще стане само въз основа на национален консенсус и тогава, когато те станат неконкурентни и ненужни за енергийния баланс на страната. „Днес такова решение е недопустимо и застрашава енергийната и националната сигурност на страната“, заявяват от партията.

Енергийните експерти на ИТН изразяват недоумение от продължаващата повече от година „пасивност на ЕК за овладяване на енергийната криза и липсата на каквито и да са предложения за реформи и гъвкави мерки“. Убедени сме, че съществуват възможности за омекотяване на последствията от тази криза на европейско ниво посредством частично компенсиране на основните причини: въздействието на изкуствено създадения дефицит на природен газ и необоснованият ръст на цените на въглеродни емисии през 2021 година, посочват от ИТН и отбелязват, че имат разработен такъв план за действия и ще го предложат на ЕК чрез българското правителство.Епицентър.бг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.