АСБ: Демокрацията и евроатлантическият път на България са в опасност

0
761

Държавните институции в България оказват натиск върху свободомислещи граждани, същевременно се толерират руски хибридни операции срещу страната ни, заявиха от Атлантическия съвет в официалнапозиция, разпространена до президента, председателя на НС, министър-председателя, ЕС, НАТО, посолствата на партньорските държави, медиите и други институции.

Атлантическият съвет на България (АСБ) констатира сериозно нарастване на действия срещу наши членове, които целят да ограничат тяхната свобода на изразяване. С тревога наблюдаваме, документираме и анализираме по-конкретно действията на държавни институции, чрез които се оказва натиск върху български граждани, чието свободомислие е публично достояние. – се казва в изявлението.

От съвета посочват, че държавни институции използват репресивни методи за „сдържане“ на граждани, които не споделят политическите позиции на овластени лица

В началото на месец март членове на АСБ бяха обект на полицейски репресии във връзка с посещението в България на руския патриарх Кирил„, напомнят от организацията. Тогава нейни членове бяха посещавани от полиция по домовете им, след като изразиха във Фейсбук недоволството си от визитата на Кирил у нас.

От АСБ изразяват загриженост, че прокуратурата открива процедури по скалъпени обвинения срещу членове на съвета.

Не спират и опитите на българската прокуратура да ползва отречени практики от времето на комунистическия режим. Тя открива досъдебни производства и фабрикува скалъпени обвинения срещу членове на АСБ. (…) На такава репресия са подложени членовете на УС на АСБ Кирил Чуканов и ексминистър Трайчо Трайков, членовете на АСБ Манол Глишев и ексминистъра на външните работи Даниел Митов. – – се казва още в документа.

Репресивно е отношението и към ексминистъра на отбраната Николай Ненчев, който с управленските си действия и с гражданската си позиция защитава последователно българските национални интереси. Последен пример за използване на държавни институции за оказване на натиск върху „неудобни“ на властта личности са предприетите действия срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. – заявяват от Атлантическия съвет.

От организацията подчертават, че целта е да бъде унижена личността и да се всее страх в обществото.

„АСБ продължава да очаква информация за открити от МВР виновни лица и за хода на разследването по повод отправени заплахи срещу живота на членовете на Управителния съвет на АСБ Александър Йорданов и Методи Андреев. (…)  АСБ разполага с доказателства, че срещу членове на Атлантическия съвет, работещи като държавни служители, са провеждани вътрешноведомствени разследвания, като те са заплашвани с дисциплинарни наказания, включително уволнение, за публично изразени техни лични позиции в български медии в подкрепа на целите на АСБ за достойно членство на България в НАТО и ЕС.“ – се казва в допълнение.

АСБ припомня, че многократно, чрез публични декларации и позиции, сме призовавали властите в страната да предприемат категорични и видими действия за пресичане на всички заплахи към български граждани, осъществявани от лица и организации с афиширана антибългарска, антиевропейска, антинатовска и респективно – прокремълска политика, както и за прекратяване на дейността им на територията на България. До момента такива действия, дори и на декларативно равнище, отсъстват.“ -констатират от АСБ, като напомнят, че посегателството върху свободата на словото и използването на държавните институции за репресии са недопустими от конституцията и законите на България.

АСБ алармира за пореден път, че основни ценности на демокрацията и на евроатлантическия път на България са в опасност!“ – се казва в заключение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук