Антикорупционната комисия и МОН готвят помагала за учителите

0
3458

Въвеждането на нови инструменти за антикорупционно образование обсъждат от Българското бюро на Фондация „Конрад Аденауер“, КПКОНПИ и МОН.

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиевзаяви, че българското общество е станало безкритично.

Това налага, според него, въвеждане на ефективни инструменти за превенция на корупцията още в ранна детска възраст.

По думите му, тази практика се използва в държави по цял свят.

Георгиев обясни, че новите мерки ще обхванат детските градини, училищата и висшите учебни заведения. Заедно с Министерството на образованието и науката (МОН) Комисията за противодействие на корупцията ще подготви помагала, по които класните ръководители ще могат да преподават в часовете.

„Има изключителна активност от самите педагози. Учителите предлагат страшно много сценарии за игри в подготвителната група“, допълни Георгиев.

„По линия на разширената и факултативната подготовка могат да бъдат изработени допълнителни учебни програми и учебни помагала. Като тема в часа на класния от пети до седми клас по един час, а от 8-ми до 12-ти клас – по два часа“, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Според него нови мерки за антикорупционно образование у нас ще доведат до създаването на нетърпимост към корупционните практики и ще възпитат пълноценни граждани.

„Ние днес като образователна система освен на базовите компетентности трябва да направим така, че децата да придобият и новите свързващи компетентности, част от тях са гражданските и социалните компетентности“, смята Вълчев.

„За да водим пълноценен живот, трябва да бъдем пълноценни граждани“, допълни той и поясни, че

тези умения трябва да бъдат добавени към учебните програми като дисциплината „Гражданско образование“ в 11-ти и в 12-ти клас. Към настоящия момент не се предвиждат нови учебни предмети“, допълни министърът.

На конференцията присъства и Торстен Гайслерръководителят на българското бюро на Фондация „Конрад Аденауер“, който заяви, че преди всичко е нужен ентусиазъм за ефективното прилагане на инструменти за антикорупционно образование.

Новата законова рамка е факт и законът вече се прилага. С него се изграждат условията за превенция на корупцията, уточни Вълчев.

Според председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, дори и да бъдат наказани всички замесени с корупция, проблемът няма да бъде решен, смята Георгиев. Този проблем може да се реши единствено ако учим децата си от малки към нетърпимост към корупцията.

В тази насока има чужд опит и у нас да изградим свой модел, адаптиран към нашите условия. Никоя институция няма да постигне резултати, ако работи сама, посочи той. Идеята е да се промени мисленето, личностната ценностна система, тогава може да има успех в борбата с корупцията, уточни Георгиев.

Образователният министър изтъкна подписаното споразумение за по-задълбочено изучаване на антикорупционни практики. През 2006 г. по препоръка на ЕС бяха приети основни компетентности, най-вече – граждански и социални. Част от това гражданско обучение е нетърпимост към корупцията.

Тези компетентности трябва да бъдат вмъкнати в различните предмети чрез дисциплини като икономика, история, литература. За първи път в образователната система има промени с гражданско образование в 11-ти и в 12-ти клас. Тематиката може да се изучава и по линия на допълнителната подготовка – избираемите и факултативните часове.

Да фокусираме вниманието върху възпитателната функция на образованието, която беше пренебрегната в последните години, призова Вълчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук