БСП иска Борисов в парламента заради пакта за мигрантите

0
11593

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна от трибуната на НС към гражданите с притеснение за пакта за мигрантите, към който страната трябва да се присъедини.

Тя се оплака, че властта не чува позициите на левицата. Ще дойде време, когато нашите предложения ще станат факт, уверена е соцлидерката. Нинова е притеснена заради предстоящото подписване на пакта за мигрантите.

Тя прогнозира разпад на коалицията заради корупционните схеми.

Започна ново вдигане на стени помежду ни, изтъкна тя. Според нея всички страдали от предложенията на Меркел към мигрантите да дойдат с Европа. И разделението започна, подчерта лидерът на БСП. Тя критикува пакта за мигрантите особено с частта, че на мигрант без паспорт трябва да му се издаде такъв и да се приеме цялото му семейство.

Вчера Нинова се срещнала с посланичката на Австрия. Австрия ще отхвърли пакта. Против са и редица други страни. Унгария вече реши, че напуска пакта, а следващата седмица Чехия също ще гласува да не участва в него. Правителството на България до този момент не е обсъждало темата.

Кой и къде взе решението България да се присъедини към пакта, ядоса се Корнелия Нинова.

Искаме дебат за това, подчерта социалистката.

Десет години Борисов следва сляпо политиката на Меркел, разкритикува червеният лидер.

Сега, когато Меркел си тръгвала, Борисов решил леко да вземе завоя. Изглежда този завой е само на думи, предположи тя.

Малко късно Европа се връщала към изконните си ценности. Политиката на Ангела Меркел родила популистките и националистически партии.

Да спрем това махало, там където е интересът на Европа, подчерта Корнелия Нинова.

Червените искат дебат в НС за пакта за мигрантите, искат и премиерът да дойде в парламента да обясни. Левите ще вземат всички мерки това да се случи.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев успокои, че пактът за мигрантите бил рамка за диалог.

От парламентарната трибуна след декларацията на БСП, прочетена от Корнелия Нинова, той обясни, че следващата сряда две комисии ще обсъдят темата с три ресорни министерства.

До 1.12 трябва да излъчим делегация за срещата с Маракеш, където ще се обсъди пакта на високо ниво.

Гаджев призова всички да участват в дискусиите. Пактът не е правно обвързващ, успокои депутатът от ГЕРБ. В голяма част той припокриват досегашните ни политики по темата с мигрантите. Запазвала се свободата на държавите само да определят мигрантските политики. Христо Гаджев отново призова опозицията да участва в обсъжданията и да е конструктивна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук