ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! Болница „Лозенец“ благодари на Борисов (ОБНОВЕНА)

0
9705
Ректорът на СУ Герджиков и директорът на болницата Любомир Спасов

Ръководството и целият екип на Университетска болница „Лозенец“ изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетска болница „Лозенец“ като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Това се посочва в кратка позиция на правителствена болница след изказването на премиера тази сутрин пред журналисти. Борисов заяви, че е учуден от реакцията на депутатите, които отхвърлиха предложнието болница „Лозенец“ да се преструктурира в национална педиатрична болница.

Борисов заяви и че при всяко едно положение на тази болница и на всяка една друга мястото й не е към МС, затова и ще предприеме стъпки за прехвърлянето й към Министерство на здравеопазването.

От болница „Лозенец“ декларират, че ще продължат да подкрепят идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България.

Припомняме, че председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова заяви по-рано пред журналисти, че ако СУ „Св. Климент Охридски“ иска да приеме болницата към своите структури, това трябва да стане и с негативите, и с пасивите. Дариткова отрече преди това затварянето на болницата да е с мотив директора й Любомир Спасов.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев се срещна с ръководството на СУ и студенти, които не останаха доволни от решението болницата да бъде преструктурирана.

От Национална пациентска организация приветстваха също изказаната позиция на министър-председателя. „Болница „Лозенец“ към днешна дата е една от модерните болници, в която са инвестирани огромни публични средства и е редно тя да е достъпна за всички български граждани. „В нея има създадени няколко уникални звена, които са без алтернатива за нашата страна.“

От организацията заявяват, че това е болницата с най-голям потенциал за развитието на белодробните трансплантации и проследяването на пациентите. Досега за тях единственият шанс за лечение е извършване на трансплантация в чужбина.

По отношение на изказаните опасения за натрупани от болницата огромни дългове, Национална пациентска организация иска да има наказани, но е два след щателна проверка и доказани злоупотреби.

От НПО призовават правителството да намери решение къде и как да бъде създадена такава болница, която да бъде изградена на база най-съвременните стандарти в областта, с визия и перспектива за бъдещото развитие на педиатричната помощ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук