Борисов закри магистрала „Люлин“, създаде АМ „Европа“; „Топлофикация“ загрижена: Пестете! Сметките за декември ще са високи

0
3141

Скандал.

„Сега“:

Дрогиран шофьор на автобус возил деца

Шофьорът е карал деца на екскурзия до Банско и е бил спрян привечер от пътни полицаи на главен път Е-79 при разклона за Кочериново, съобщиха от областната дирекция в Кюстендил. Установено е, че 36-годишният шофьор е управлявал след употреба на опиати. Образувано е бързо полицейско производство в районното управление в Рила.

Децата, които са от Софийска област, трябвало да чакат около час в буса, преди да продължат пътуването си с друг водач.

Магистрали.

„Дума“:

Борисов закри магистрала „Люлин“, създаде АМ „Европа“

За по-малко от час правителството създаде нова магистрала в България и закри една. На последното си заседание за тази година министрите утвърдиха списък на републиканските пътища и на пътищата, за които ще се плаща винетна такса. Пътят Пътят между София и границата ни със Сърбия при Калотина става АМ „Европа“. Новата магистрала ще се включва в София при Северната скоростна тангента, реши правителството. В същото време АМ „Люлин“ се закрива и става част от АМ „Струма“. Това се случва заради малката дължина на „Люлин“ – тя е по-къса от 20 км. Допълнителен мотив за решението е това, че АМ „Люлин“ се явява естествено начало на определеното за АМ „Струма“ трасе. Така участъкът между София и Перник става част от пътя София – Перник – Дупница – Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански – граница Гърция.

Сметки.

„Монитор“:

„Топлофикация“ загрижена: Пестете! Сметките за декември ще са високи

Средната температура в София, отчетена до 26 декември от НИМХ е 0,3 градуса, което е доста по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. Тогава средната температура е била 2,7 градуса. Затова енергийни експерти предвиждат по-високи сметки за декември, независимо от начина на отопление, пишат от пресцентърът на „Топлофикация София“.

За да проследят консумацията на топлинна енергия и с грижа за потребителите, експертите на „Топлофикация София“ са направили междинен отчет на общите топломери в абонатните станции преди празниците. Те показват с 13,9% повече консумация на топлинна енергия в сравнение с предходния декември.

На база на изведените сравнителни анализи, от дружеството съветват потребителите да използват разумно топлинната енергия както през почивните дни, така и през целия отоплителен сезон.

Бащинство.

„24 часа“:

21 000 бащи взели отпуск за раждането, само 1000 – и за гледане на бебето

Над 21 хил. бащи са взели обезщетение при раждане или при осиновяване на дете до 15 дни за година. Това е увеличение с близо 20%, показват данните от бюлетина на Националния осигурителен институт.

От правото на помощта са се възползвали предимно мъже между 30 и 34 г. Средно на ден за времето на отпуска те са получавали 38,31 лв. през 2017 г.

Майчинство през 2017 г. пък се е плащало общо на 88 057 души. Те са се възползвали общо 15 млн. дни, като изплатените пари за 2017 г. са 368 млн. лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук