Борисов нареди временното отстраняване на служители покрай разследването на „Бивол“

0
7918

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят държавните служителите и експертите, които са споменати в журналистическо разследване, съобщиха от Министерския съвет.

Отстраняването на всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта „БиволЪ“ (за горене на документи – б.р.) да стане временно или в отпуск. Те се отстраняват за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая.

На 14 септември 2018 г. сигнал по повод същата публикация беше изпратена от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР, КПКОНПИ, както и до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“.

Припомняме, журналисти от този сайт бяха арестувани, защото са отишли на място да установят как се развива случая по подаден от тях сигнал към ГДБОП. Задържаните са Димитър Стоянов и Атила Биро от румънския Rise Project. Заедно с адвокат, който бил с тях, са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването.

Единият от задържаните е журналистът Димитър Стоянов, а другият е румънския журналист Атила Биро. Всичко започва, когато журналистите подават сигнал до ГДБОП за фирма в района на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи.

На 15 септември Съюза на демократичните сили – СДС поиска пълна прозрачност от страна на отговорните институции. „Демократична България“ също настоя гласеният за вътрешен министър досегашен главен секретар на МВР Младен Маринов да бъде оттеглен заради тежкия провал на властта в сектор „Сигурност“, по повод скандалния полицейски арест.

И в „Движение България на гражданите“ – ДБГ са убедени, че с действията си полицията в Перник е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция.

Омбудсманът Мая Манолова констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Тя бе категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук