Порожанов нареди проверка в БАБХ заради некоректен доклад за чумата

0
6189

Земеделският министър Румен Порожанов е разпоредил проверка в Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ) заради некоректен доклад за чумата по дребните преживни животни, съобщи БНР.

Докладът е изпратен до Световната организация по здравеопазване на животните, представящ ситуацията по развитие на чумата у нас.

По думите на Порожанов първоначалният доклад не съответства на реалната обстановка.

Докладът е изпратен на 13 септември и е подписан от директора на Агенцията Дамян Илиев.

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин обясни по време на днешния парламентарен контрол, че неточността е, че се твърди, че стадо от 203 овце в Болярово, за което през юли е потвърдило наличие на вируса, е ликвидирано, а това не е вярно.

Той поиска по-сериозни мерки спрямо БАБХ.

Според него подобни информации са нарушили доверието в агенцията.

Малко по-късно от БАБХ пристигна информация, че няма некоректна информация в докладите до Световната организация по здравеопазване на животните.

От Агенцията твърдят, че данните за огнището на чума в Болярово сеактуализират своевременно. 

В доклада си специалистите са описали правилно мерките, които трябва да се предприемат за ликвидиране на огнището на заразата в стадото на Ана Петрова, но продължение на два месеца стопаните не допускаха ветеринарните власти до стопанството.

От БАБХ уточняват, че докладите се правят в онлайн система, а всяка модификация по документите се валидира и извършва от същата организация.

В доклада от 13 септември е включена информация за потвърденото огнище в Болярово. Документът не е окончателен, а описва мерките, които трябва да се предприемат за ликвидирането на заболяването. Тъй като огнището не е приключено, е поискана модификация на доклада. Тя е извършена на 18 септември.

Припомняме, че на 18 септември, БАБХ поиска помощ от прокуратурата за блокираната ферма в Болярово.

От агенцията изпратиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово.

Втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространението на инфекцията.

Тогава шефът на БАБХ Дамян Илиев, заяви, че се налага унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция.

Заболяването във фермата в Болярово е открито при изследване на стадата в 10-километровата зона около село Воден, където е констатирана чума по дребните преживни животни за първи път и в България, и в Европейския съюз. Пробите от стопанството са изследвани, а получените резултати – потвърдени в референтната за ЕС лаборатория в Монпелие, Франция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук