България викна „оставка“, Симеонов нагло отвърна „оставам“ (снимки)

0
218

Едва 1-2% от заявилите желание в социалните мрежи се събраха пред Министерски съвет в София, за да поискат оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Още преди протеста той получи пламенна подкрепа от бизнеса, изчете отново скандалните си думи и заяви с усмивка, че няма да се оттегли

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

С викове „Оставка“ и плакати с надпис „Симеонов, ти си срам“ няколкостотин души, основно майки на деца с увреждания, поискаха вицепремиерът Валери Симеонов да напусне правителството.

Повод за протеста пред Министерския съвет в София стана интервю на Симеонов пред партийната телевизия „Скат“, в което нарече протестиращите майки на деца с увреждания „кресливи жени“, които спекулират „с тези уж болни деца“.

Въпреки заявения в социалните мрежи интерес към събитието от страна на близо 30 000 души, под прозорците на властта дойдоха около 1-2% от тях. Те се постараха шумно да изразят желанието си Валери Симеонов да подаде оставка, като първоначално останаха в триъгълника между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“, но по-късно блокираха улицата пред входа на Министерския съвет. В целия център на София се забелязваше засилено присъствие на полицейски сили, а плътен кордон охраняваше сградата на правителството.

Още преди началото на протеста, зад кордона и плътните стени на правителствената сграда, вицепремиерът Симеонов за пореден път обяви, че няма да подаде оставка, нито да се извини, тъй като думите му са били „истината“. Симеонов заяви, че причините за оставка могат да бъдат две: лични – по морални или политически съображения, или по решение на коалицията. По думите му, нито едно от двете условия не е факт.

„Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, аз ще я подам. Става въпрос за мнението основно на трима човека – г-н Бойко Борисов, г-н Красимир Каракачанов и г-н Волен Сидеров. Когато те поискат оставката ми, аз ще я подам“, каза Симеонов.

„По лични причини, да ви кажа защо няма да подам оставка. Просто защото няма за какво. Човек не подава остава за това, че казва истината. Боли, не боли – това е истината. Аз стоя зад своите думи. Категорично! Винаги до момента, за тази година и половина и предните си 60 години от моя живот, винаги съм казвал истината и ще продължавам да го правя“, заяви Симеонов, а запитан дали не го притесняват протестите, той отвърна негативно: „Протестите на БСП не ме притесняват“.

Запитан дали наистина смята, че това на улицата не са болни деца, Симеонов демонстративно и с усмивка извади от джоба си листче, „за да не обърка нещо“, защото три дни гледал „как се изважда една фраза, залепя се за една друга фраза и никой не забелязва, че между тези две фрази има още 13 думи“. След това прочете пред камерите с апломб:

„Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“.

Лидерът на НФСБ получи пламенна подкрепа от представителите на бизнеса в лицето на Кирил Домусчиев от КРИБ и други негови колеги от големите работодателски организации. Именно след среща с тях Симеонов направи въпросното изказване.

„Ние срещнахме едно пълно разбиране от вицепремиера по всички поставени от нас въпроси. Оказа се, че по всичките теми мислим еднакво и това не е случайно. Да не забравяме, че той идва от бизнеса, създал е един успешен бизнес и най-лесно може да разбере какви са проблемите на българския работодател. През последната една година работодателските организации имат много добър диалог със Симеонов – с вноса на работници например получихме не само разбиране, но стигнахме и до резултати. Надяваме се на подкрепа и резултати и по поставените днес въпроси“, каза Кирил Домусчиев.

Кадър: novini.bg

Той обяви още, че „всички тези пари, които се обещават да се харчат, в крайна сметка трябва някой да произведе, за да дойдат те отнякъде. „Това го правиме ние“, гордо обяви той. Собственикът на „Лудогорец“ за пореден път повтори тезата си, че „синдикатите са вредни за България“ и ги обвини, че нарушават социалния диалог.

„Този уличен натиск, тези социални протести няма да ни доведат до добро. Ние искаме да има стабилност, да има стабилно правителство“, добави той.

Васил Велев от АИКБ обяви, че бизнесът е против предсрочни избори. „Не може улицата да подменя демократичните институции“, каза той. Стана ясно, че Симеонов и работодателите са се разбрали депутати от НФСБ да гласуват против вдигането на осигурителния праг от 2600 на 3000 лева.

Малко по-късно лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че настоява точно за това: свикване на коалиционен съвет до края на деня и оставка на Симеонов като вицепремиер.

„Настоявам за незабавно свикване на Коалиционния съвет (ГЕРБ-Обединени патриоти) до края на деня – 22 октомври 2018 г., на който да бъде разгледан въпросът с недопустимото поведение на Валери Симеонов и незабавната му оставка като вицепремиер“, написа Сидеров в официалния си профил във „Фейсбук“, като прилага и снимка с писмото, адресирано до Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук