Да продадеш гражданство значи да продадеш България!

0
303

Най-сериозният случай на корупция по високите етажи. Така бяха определени арестите в Държавната агенция за българите в чужбина.

Председателят и Петър Харалампиев е обвинен в това, че е получавал подкупи директно от кабинета си, а сумите варирали според важността на документа и бързината, с която той е трябвало да бъде издаден. Била установена и схема за продажба на удостоверения за български произход.

Бившият правосъден министър Зинаида Златанова определи продажбата на българско гражданство като продажба на България и заяви в предаването „България сутрин“ по телевизия Bulgaria ON AIR, че Държавната агенция за българите в чужбина има големи правомощия върху решенията кой и дали да вземе паспорт, а самото гражданство има морална и етична страна.

Златанова разказа още, че нейният заместник Илия Ангелов е подавал сигнали до прокуратурата още тогава, които преди години са били определяни за административни нарушения.

Бившият правосъден министър каза, че през 2011 година българско гражданство са получили над 18 хиляди души, а след взети мерки, тази цифра паднала до една трета. Златанова акцентира и върху това, че през 2001 година български паспорт са поучили по-малко от 1000 души, а през 2004 – та, когато страната ни подписва договор за присъединяване към Европейския съюз, новите ни сънародници са 5 пъти повече.

„Защо през 2001 година, която не е толкова далеч, тези същите наши сънародници не са имали такова желание да бъдат българи, а след присъединяването ни към ЕС изведнъж се увеличават“, попита тя чрез ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична, че българското гражданство се използва, защото много малък процент от получилите български паспорт са дошли да живеят у нас и допринасят за нашето общество.

Зинаида Златанова критикува и намерението на сегашния министър Цецка Цачева бързо да се приемат законови промени в тази посока, защото според нея това не трябва да се прави толкова бързо без да се обмисли.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук