Държава под обсада в „Ничия земя“ (ВИДЕО)

0
5260

Елена Чопакова среща с един малък, един среден, един едър животновъд и един овчар-полиглот – всичките от Шарково – чумавото странджанско село, което като че ли забравихме. Шарково попада в карантинната зона от 3 километра около огнищата на чума и това налага евтаназирането на всички овце и кози в селото, за да се избегне епидемия. Властите са категорични, стопаните също – само че в коренно различните си тези. Бързи или прибързани бяха действията на държавата в последното село до граничната бразда с Турция е въпрос, който още буни духовете в Шарково.

„Лицата на днешните ни герои вероятно са ви познати от новините, но са вече отдавна забравени, защото така работи телевизията – на бързи обороти, които изхвърлят днешните герои вън от информационния поток, веднага щом камерата изгасне. Но раните на хората в Шарково съвсем не са загаснали. Мъката им също не е слегнала, въпреки че пръстта над евтаназираните им животни сляга с всеки изминал ден.

И плевниците и църквата в Шарково са празни, а главите на хората там – пълни с въпроси, гняв, огорчение и безпътица. Държавата призна вината си, че не е обяснила достатъчно добре на хората своите действия, но за прошка от страна на стопаните дума не може да става”, коментира Елена Чопакова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук