ЕС и Великобритания щели да останат „съюзници и приятели“ и след Брекзит

0
2482

Европейският съюз и Великобритания ще останат „партньори и приятели“, след като Лондон напусне Общността. Това обяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от световните осведомителни агенции.

Проточилите се преговори във връзка с Брекзит показаха, че Великобритания и Европейският съюз имат различия по няколко въпроса, но сега, когато споразумението е на път да бъде сключено, Мишел Барние смята, че двете страни ще останат приятели след развода им.

Сега е време всички да поемат своята отговорност„, настоя главният преговарящ при пристигането си на специалната среща на лидерите на страните членки на ЕС в Брюксел, която ще финализира споразумението по развода.

Лидерите на ЕС също така се очаква да одобрят декларация за бъдещите отношения между Великобритания и Общността. Преговорите за Брекзит дълго време се сблъскваха с проблемите за ирландската граница и бъдещите търговски отношения, но страните в края на краищата стигнаха до компромис.

След като получи одобрението на европейските лидери, британският премиер Тереза Мей ще трябва да получи подкрепата и на депутатите в британския парламент, което на този етап изглежда малко вероятно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук