Желязков и превозвачи обсъждат пакета „Мобилност“

0
11771
Министърът на транспорта Росен Желязков

Министърът на транспорта Росен Желязков и международни превозвачи обсъждат предстоящите действия по пакета „Мобилност“. 

Според Камарата на превозвачите, приетите текстове са с претенции да защитават работниците, но реално нарушават човешките им права, съобщава БНТ.

Изискването шофьорите да се прибират в страната, от която са тръгнали ограничава свободното им движение. Желязков коментира, че е умерен оптимист в ЕП да се предвиди изключение от правилото за забрана за ползването на почивките на шофьорите в кабината на камиона.

Транспортният министър възнамерява да разговаря с евродепутати и при обсъждането в ЕП да се предвиди изключение, когато почивките са на подходящи места.

За приетия в ЕС пакет „Мобилност“, министърът на транспорта обясни, че само България и Литва са били против предложенията на Брюксел за т.нар. план „Макрон„.

По думите му те са имали ясно и единодушно мнение, заедно с превозвачите и евродепутатите ни. Този проблем показва разделението на Европа на периферия и централни държави, каза още той. Според транспортния министър българските превозвачи са много конкурентноспособни и имаме един от най-добрите автопаркове.

По думите му тези общи законодателни решения целят да не засегнат големите европейски държави, но по този начин те дискредитират периферните държави и ги ощетяват. Според него за съжаление решенията в Съвета на ЕС се взимат по държави и за да се блокира този закон, то е трябвало поне 12 държави да не го подкрепят, но Полша и Чехия в последния момент са се отказали.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук