Законът за вероизповеданията няма нужда от промени, категорични протестанти пред НС

0
2234
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com

За свобода на вероизповеданията се обявиха протестиращи пред сградата на Народното събрание.

На протеста, организиран от християни с евангелско-протестантска принадлежност, дойдоха над 200 души. Демонстрацията се провежда за трета поредна неделя, като този път тя е национална – в нея се включиха евангелисти от цялата страна.

Недоволните граждани са на мнение, че настоящият закон няма нужда от изменения. Новите поправки били в разрез с демократичните устои и с постигнатото по време на прехода, уверяват протестиращите.

Поради това евангелистите са категорични, че ако не бъдат чути от управляващите, ще потърсят правата си пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Всички вероизповедания са равни пред законаЗабранено е да има привилегии за едни, а други да се ограничават„, гласят плакатите на митинга.

Исканията са за отмяна на готвените промени в Закона за вероизповеданията, които се обсъждат в парламента. Според хората, които изразиха недоволството си, текстовете са в нарушение на основните човешки права по Конституция.

Още на предишното шествие евангелистите заявиха, че Законът за вероизповеданията дискриминира малките традиционни вероизповедания. Според тях текстовете не трябва да гарантират националната сигурност и в закона да се въвлича тероризмът, защото този въпрос се разглежда в българското законодателство в НК и НПК.

Присъстващите на протеста развяха и трансперанти с надпис: „Правото на вяра е ненакърнимо – не го нарушавайте със закон“ , „Бог да пази България“ „Да се запази независимостта на църквата от държавата и на държавата от църквата“. Според протестиращите религиозен радикализъм не се възпира с ограничаване на човешките права.

Протестиращите са категорични, че ще продължат с демонстрациите, докато техните искания не бъдат удовлетворени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук