ИЗВЪНРЕДНО В DAILYPRESS-bg.com! Лозан Панов да не се поставя над закона, пресече го Антикорупцията

ОБНОВЕНА

0
8504
Снимка: "Клуб 'Z'"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява, като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите.

Това се посочва в позиция на КПКОНПИ, разпратена до медиите както и до електронната поща на Информационна агенция „Дейли Прес“, след като от ВКС разпространиха информацията, че председателят на съда неправомерно и противоконституционно е получил покана.

От КПКОНПИ обясняват, че Лозан Панов е поканен в Комисията за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от Националната агенция по приходите (НАП) на базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони, информират от антикорупционния орган.

От комсията посочват още, че правомощие на КПКОНПИ е да взема обяснения от граждани във връзка с противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това е предвидено както в чл.104, ал.1, т.5 (противодействие на корупцията), така и в чл.114, ал.2, т.2 (незаконно придобито имущество) от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

При осъществяване на тези правомощия на Комисията, законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите. Нещо повече, ЗПКОНПИ изрично посочва, че КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в чл.6, ал.1 и председателят на ВКС е упоменат на първо място в т.7 на посочената алинея.

По отношение на магистратите ЗПКОНПИ прави разграничение на органа, пред когото те подават декларации за имущество и който прави проверки за конфликт на интереси, но не и по отношение на проверките за корупционно поведение.

На базата на тези разпоредби до момента органите на КПКОНПИ са вземали обяснения от магистрати, посочват от комисията без да дават за пример други свои разследвания.

Припомняме, че председателят на ВКС Лозан Панов е един от най-ревностните критици на липсата на реформа както в съдебната система, така и в другите обществени сфери.

Малко след като той издигна кандидатурата си за председател на ВКС имаше случайна катастрофа, при която той бе бутнат от автомобил по време на сутрешния си крос. Това стана повод той временно да се оттегли от надпреварата за председателския пост, но след това се върна и бе избран за шеф на ВКС.

На 27 април 2017 г. пред сградата на Висшия съдебен съвет Панов и колегите му от ВСС бяха посрещнати от „флаш моб“ с прясно отсечени агнешки главички, представени от младежи с маски.

Главичките бяха шест – колкото бяха и членовете на ВСС, които искаха главният прокурор Сотир Цацаров да обясни пред магистратския орган участието си в срещата, станала известна като ЦУМ-гейт (с участието на Сашо Дончев, Георги Гергов и Сотир Цацаров).

Поясняваме, изразът „агнешки главички“ „Клуб ‘Z'“ се употребява от определени медии по адрес на Христо Иванов, Иво Прокопиев и други критици на съдебната система.

На 7 юни 2017 г. военно-окръжната прокуратура се самосезира за развинтени болтове от джанта на служебния автомобил на Лозан Панов. Колата е на НСО, шофьорът също е служител на Националната служба за охрана. По време на разследването имаше противоречие между данните на фирмата-производител на автомобила и на прокуратурата.

Държавното обвинение отказа да образува проверка с твърдението, че болтовете сами могат да се развият от „вибрациите и острите завои“. А от „Силвър стар“, дилър на марката за България, обясниха подробно, че това е абсолютно нелогично и невъзможно.

Поредната атака срещу Панов от 8 февруари 2018 г. бе за декларация, която той е подал според промените в закона пред Инспектората на ВСС, а не пред Сметната палата.

Въпреки това му бе определена 1000 лева глоба за неподадена имуществена декларация пред Сметната палата. Декларацията е по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук