И КНСБ се обиди от думи на работодателите

0
18336

Синдикатите „са вредни за България“. Тези думи възмутиха КНСБ. Днес организацията изрази своята позиция пред медиите по повод състоялата се вчера среща на Валери Симеонов с лидери на работодателски организации.

Според Конфедерацията подобно поведение е в разрез с утвърдените европейски ценности и вреди на социалния мир, защото призовава предприятията към война със синдикатите и техните организации.

КНСБ напомня, че правото на сдружаване, правото на протест и организиране в синдикати е конституционно уредено и признато в Декларацията по правата на ООН. От това следва, че то не подлежи на съмнение, а още по-малко може да се използва за лични или корпоративни цели.

Организацията осъжда и репликите на някои лидери на работодателски организации, които обявиха, че са „готови да доведат 20 000 работници на площада“ в контрапротест срещу майките.

Приемаме това не само като атака към правото на сдружаване, което има над 130-годишна история в България и по света, но и към демократичните ценности като цяло, заявиха от КНСБ. Те са на мнение, че подобни реплики водят до ненужно обществено напрежение, а резултатите от него могат да са непредвидими.

От организацията са категорични, че ако тази практика продължи, те ще сезират всички международни институции за поведението на водещи работодателски организации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук