Менда Стоянова: Почти всички оперативни програми изостават трета година

0
3953

„Почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година. Предвидените съфинансирания от бюджета не могат да се случат и това също остава в икономия. Всички тези икономии, направени през годините 2017-2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и 2020 г., в края на програмния период“. Това заяви пред БНР председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Тя подчерта, че за следващата година се предвижда ръст на БВП от 3,7%.Очакваното увеличение на приходите е с 5,6 млрд. лв.

Бюджетът не може да реши въпроса с доходите, заяви Менда Стоянова. По думите ѝ, през 2019 г. ще има увеличение на доходите на работещите в бюджетната сфера от 10%, което ще се отрази към увеличаване на средната работна заплата. Според нея 3% инфлация за 2019 година няма да породи някакъв проблем в икономиката.

Плануваните, но неизпълнени ремонти, ще формират излишъка в хазната в края на 2018 година. Към момента излишъкът е 2,5 млрд. лева, но ще бъде стопен до края на годината.

Въпреки това за следващата година отново е планирано минус 0,5%, подчерта тя.

Очакванията за приключването на Бюджет 2018 ще е на 0,5% от БВП на плюс, каза председателят на бюджетната комисия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук