Нинова: Спасихме собствениците на стари коли от нов данък с отсъствие от парламента

0
23328

Членовете на председателския съвет на БСП обсъждат алтернативен проектобюджет 2019.

„Вече става традиция БСП да предлага алтернативен бюджет на управляващите. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане в понеделник“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

В председателския съвет участват представители на синдикатите, професионални организации, учени, депутати и членове на Националния съвет на БСП, както и коалиционни партньори.

Относно липсата на кворум в парламента в петък, 2 ноември, Нинова обясни, че техните депутати са помогнали на българските шофьори.

„Като не се регистрирахме в петък в парламента, спасихме над 2,5 млн българи от новия данък върху старите коли. Не се съмняваме, че ГЕРБ и ОП ще си го приемат, но няма как с нашите гласове да им осигурим кворум за поредното бъркане в джоба на най-бедните хора“, заяви лидерът на левицата.

Що за стабилно управление е това, което разчита на гласовете на опозицията, за да вдигне данъците на хората. Няма как да стане, категорична е Нинова.

Според нея и мнозинството, и правителството са на финала. По думите й всички сфери са в разруха – здравеопазване, социална сфера, сигурност.

Заедно с председателите на партиини съвети обсъдиха финансовите, икономическите и социалните параметри на алтернативния бюджет на БСП.

Акцент бе поставен на демографската политика, определена от тях като катастрофа. Обсъдена бе и политиката за младите хора и децата – семейно подоходно облагане, безплатни учебници до 12 клас.

„Как можеш да кажеш, че това е най-социалният бюджет, когато си замразил 12 социални плащания за майки, за отглеждане на дете от работещи майки и т.н. Другата най-уязвима група – пенсионерите, отново оставяш само с швейцарско правило, при положение, че цените на газ, парно, вода, ток, всичко се качва. Отново внасяме предложение за преизчисляване на всички стари пенсии с ясни разчет, и откъде ще дойдат парите“, коментира Нинова.

По време на заседанието на Председателския съвет бе направен последен преглед на алтернативните мерки, преди внасянето им от народните представители.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук