Новият изтребител – на вниманието на министрите

0
1496
Министерски съвет / снимка: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com / Тодор СТЕФАНОВ

Новият тип боен самолет за армията ни се очаква да бъде на вниманието на министрите от кабинета днес. В доклада за избор на нов тип боен самолет е направено предложение да започнат преговори със САЩ за самолет F-16, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза във вторник, че се очаква да е готова оценката на Министерството на финансите за закупуването на нов боен самолет и на следващия ден да влезе в дневния ред на Министерски съвет. 

През май миналата година правителството предложи на Народното събрание да приеме актуализирания проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Проектът е приет с решение на Народното събрание от 8 юни 2018 г. Той предвижда придобиването на 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 800 милиона лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем бойни самолета. В изпълнение на приетия проект Министерство на отбраната изпрати „Искане за предоставяне на предложение“ (RFP). В установения срок 01.10.2018г. отговори на RFP изпратиха Италия, САЩ и Швеция за следните типове самолети: Италия –употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1; САЩ – за нови самолети F-16V Block 70 и F/A-18E/F Super Hornet; Швеция – за нов самолет JAS-39C/D Gripen. Съвместната работна група констатира, че на изискванията на RFP за административно оформяне отговарят предложенията на Италия (EF-2000 Eurofighter Tranche 1), САЩ (F-16V Block 70) и Швеция (JAS-39C/D Gripen). 

Каракачанов и министърът на икономиката Емил Караниколов внесоха на 21 декември в Министерския съвет Доклад за резултатите от работата по изпълнение на приетия от Народното събрание Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. С него се предлага на Министерския съвет да внесе за одобрение в Народното събрание решение за възлагане на правителството да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили. Документът се основава на окончателния протокол на Съвместната работна група (СРГ) за оценка на отговорите на искането за предоставяне на предложение по проекта и на доклада на Политико-военна група (ПВГ) за провеждане на консултации с държавите, участнички в процедурата. 

Тогава Каракачанов посочи, че министърът на отбраната е само посредник между работните групи и Министерския съвет. „Ако Министерският съвет вземе под внимание предложението в доклада, следва решене на Народното събрание и преговори със САЩ. При постигане на резултати, които са в интерес на военната ни авиация и Министерството на отбраната, следва предложение за подписване на договор. То трябва да бъде изготвено от четирима министри – на отбраната, икономиката, финансите и външните работи, и ако бъде одобрено от Министерския съвет, следва ратификация на договора от Народното събрание.“

Каракачанов уточни, че ако не се стигне до договор при взаимно изгодни условия, винаги имаме опция да продължим със следващите предложения. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук