Осигурени са 39 млн. евро за газовата връзка с Гърция

0
1645
Енергийният министър Теменужка Петкова снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / dailypress-bg.com

Осигурени са средствата за строежа на газовата връзка с Гърция. Компанията, която е ангажирана със строежа, „Ай Си Джи Би“ ще получи средства по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ в размер на 39 млн. евро. Средствата за безвъзмездна финансова помощ са по договор с Министерството на икономиката.

Това съобщи на пресконференция на тема изпълнение на Енергийната стратегия министър Теменужка Петкова. Тя посочи, че се очаква до няколко месеца строителството да започне. Това, по думите на Теменужка Петкова, е знак че Българското правителство изпълнява своите ангажименти.

Освен това днес КЕВР е одобрила третата фаза на пазарния тест, който „Булгартрансгаз“ обяви за оценка на икономическата целесъобразност за новата тръба. Срокът на процедурата е до 31 януари 2019 г. Според КЕВР процедурата е прозрачна, публична и недискриминационна

„Булгартрансгаз“ обяви днес и обществена поръчка за изграждането на нова газова тръба от българо-турската граница до Сърбия. Обществената поръчка е под условие и зависи от това дали има кандидати, които желаят да ползват капацитета. Стойността на обществената поръчка е 2,286 млрд. лв. без ДДС, каза още енергийният министър.

Освен това министър Петкова заяви, че държавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6,5 млн. квоти на обща стоност 324 млн. лв.

Платената сума гарантира стабилно функциониране на централата и няма да се стига до спиране на мощностите.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук