събота, май 4, 2024
Google search engine
дом Власт и държава От МВР обещаха финансова помощ на двама граничари за защита пред турския...

От МВР обещаха финансова помощ на двама граничари за защита пред турския съд

0
2173

От МВР ще подпомогнат финансово двамата действащи служители на „Гранична полиция“ за организиране на защитата в Турция, съобщиха от МВР.

По-рано вътрешният министър Младен Маринов се срещна с Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Четиримата са обвинени за това, че в изпълнение на Закона и международните разпоредби са простреляли турски бракониер, навлязал без разрешение в български териториални води. Инцидентът стана на 17 април 2008 г. в Района на Резово. Тогава български граничари се опитали да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница. Навлезлите в наши териториални води не се подчинили и полицаите е трябвало да изпълнят инструкциите при подобни случаи и да използват служебното си оръжие.

От оръжието на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Граничните полицаи са изпълнявали заповед да задържат турските нарушители. Бракониерите не се подчинили на полицейското нареждане.

На 26-ти ноември 2009 г. Военно-апелативният съд оправдава изцяло Михаил Цонков.

В края на 2014 г. Европейският съд за правата на човека също оправдава българския граничар. От ЕСПЧ определят като недопустима жалбата на близките на загиналия бракониер.

„Ние изключително разчитаме на коректността на българската държава в лицето на нейните институции, че правата им ще бъдат защитени в пълен обем“, подчерта адвокат Кожухаров.

Към момента защитата не се наема да прогнозира може ли турският съд да поиска екстрадиране на четиримата граничари.

Такава опасност имаше през пролетта на 2017 година. Тогава лично главният прокурор Сотир Цацаров увери, че държавата ни няма да допусне това.

На 16 октомври 2018 г. районният съд в Бургас не даде ход на делото срещу четиримата граничари, обвинени за това, че са простреляли смъртоносно турски рибар-бракониер, навлязъл в български териториални води. Следващото заседание е насрочено за 09 ноември 2018 г

Днешната среща в МВР е съвместна инициатива на ръководството на МВР и на депутатите от Бургаския многомандатен избирателен район. На нея присъстваха и народните представители Диана Саватева и Димитър Бойчев, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков и началникът на кабинета на министъра Михаил Златанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук