САЩ тласкат света към безконтролна въоръжена надпревара, предупреди Москва

0
6562

САЩ все още не са взели окончателно решение за Нов СТАРТ и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Това съобщи посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от руски медии.

„Русия прави всичко възможно да ангажира американските партньори в професионален диалог за обсъждане на притесненията на двете страни и да уреди взаимните искания в съответствие с процедурите, предвидени в договора“, подчерта Антонов.

Той предупреди, че предприетият от Вашингтон курс към разбиване на архитектурата от споразумения за разоръжаване и стратегическа стабилност отслабва международната сигурност и дава свобода за отприщване на неконтролируема въоръжена надпревара.

САЩ излязоха с ултиматум, че ако до 60 дни Москва не спре да нарушава договора, Вашингтон ще напусне споразумението. Кремъл отхвърля обвиненията.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президентите на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия – Нов СТАРТ – е подписан между Вашингтон и Москва през 2010 г. и влиза в сила през февруари 2011 г. В него е заложено двете държави да не притежават повече от 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети, базирани на подводници и на бомбардировачи балистични ракети, както и не повече от 1 550 бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати установки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук