Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

0
13081

Часове след като Спецсъдът промени в по-леки мерките за неотклонение на бившия районен кмет Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова – в „домашен арест“ от Спецпрокуратурата протестираха определението, съобщиха от прокуратурата.

Според съдия Снежана Христова не е проблем и срокът на арест на двете подсъдими.
Срокът на задържане на подсъдимите се явява абсолютно разумен с оглед на обема на доказателствата, които следва да бъдат проверени в хода на съдебното следствие, с оглед мащабната престъпна дейност на тримата подсъдими. В случая не може да се приеме, че с оглед продължителността на задържането на подсъдимите Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова Христова – Петрова е отпаднал или намалял интензитета на реалната опасност те да извършат престъпление“.

Прокуратурата не е съгласна с извода на съда за влошено здравословно състояние на двете подсъдими. Становището на прокуратурата се основава изцяло на заключенията на представените и приети по делото съдебно-медицински експертизи.

В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока, информират от прокуратурата без да дават конкретика.

Според експертизата за състоянието на Десислава Иванчева в момента няма обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Лекарите препоръчват тя да продължи провеждано до момента лечение, но не се уточнява дали в ареста има условия за това.

По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото й състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането й в специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането й до момента лечение.

От Спецпрокуратурата поискаха съдът да спре предварителното изпълнение на мерките за неотклонение „Домашен арест“ на Иванчева и Петрова докато не се произнесе Апелативният спецсъд. Мотивът е, че подсъдимите може да се укрият и да извършат ново престъпление.

Протестът и особеното искане на Специализираната прокуратура бяха внесени към 14 часа в Специализирания наказателен съд и в Апелативния специализиран наказателен съд.

От частния протест на спецпрокурор Снежана Христова срещу Определение от 16.11.2018 г., по НОХД № 2617/2018 г. по описа на Специализиран наказателен съд, XIV- ти състав, е ясно, че Иванчева има здравословни проблеми.

„Видно от заключенията на тези три експертизи в психиатричното състояние на подсъдимата Иванчева действително се установява обостряне на проблемите й, но същото категорично не е от естество, което да е несъвместимо с условията на задържане и не налага специфично лечение„, се казва в протеста на Христова.

Според вещите лица не се налага стационарно лечение в специализирано лечебно заведение. „Следва да се посочи и че вещите лица заявиха, че медикаментозното лечение на подсъдимата Иванчева не следва да се променя, без значение от вида на МН„, пояснява спецпрокурора.

За здравословното състояние на зам. Кмета Биляна Петрова при нея няма никакво влошаване на здравословното й състояние. „Напротив, установява се и че част от симптомите и показателите на определени нейни налични от години заболявания са подобрени. С оглед това и приетото от съда наличие на влошено здравословно състояние у подс. Петрова е неправилно„, пише съдия Христова.

Обоснованото предположение, че двете подсъдими лица са извършили престъплението, за което са предадени на съд не е разколебано и в хода на проведеното до момента съдебно следствие. Същото се утвърждава след проведените разпити на основни свидетели в хода на проведено съдебно следствие, мотивира се прокурора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук