С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

0
5075

Заедно с проектобюджета на Здравната касата за 2019 г. се предвиждат и структурни промени, информира БНР.

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса, са одобрили членовете на Управителния съвет на Касата.

Предвижда се да бъде създаден нов орган – Агенция по медицински одит. Тя ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция.

Предлага се разкриването на нови болници да се одобрява от парламента, а не от здравния министър, както досега.

Лекарите ще трябва да съобразяват лечението с цената на лекарствата и да предписват тези, които дават най-добри резултати и са най-изгодни за касата.

Болниците ще могат да сключват договори за нови дейности като скенер или ядреномагнитен резонанс например, само ако са в регион, в който няма такива. Разрешението ще дава Министерският съвет.

Проектобюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина е с 490 млн. лева повече от парите за 2018 г. Преди обяд членовете на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобриха окончателно проектобюджета на обществения фонд за следващата година с пълен консенсус, обяви председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

В тази сума има 50 милиона лева остатък от предишни години, с който Касата ще може да разполага догодина. С тези пари ще бъдат погасени задълженията към чужди фондове, обясни Начева. По-рано бе съобщено за 80 млн. лева за разплащане с чуждите здравни каси.

В проектобюджета се предвижда и увеличаване на средствата в извънболничната помощ. С тях ще има повече направления за профилактика на майчиното здравеопазване и повече изследвания в областта на скъпоструващата образна диагностика.

По информация на БНР с 18 млн. е увеличен бюджетът за 2019 г. за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. лв. – за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. Той е с почти 180 млн. лв. повече в сравнение с тази година. При лекарствата, където обикновено има най-голям преразход, увеличението е с над 117 млн. лв.

Проектобюджетът предвижда също над 100 млн. лв. повече за онколекарства за лечение в болница и още 14 милиона за домашно лечение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук