ТЕМАТА НА ДЕЙЛИ ПРЕС! На първо четене е приет бюджетът за държавното осигуряване (обзор)

Ще се повишат таванът за пенсиите и максималният осигурителен доход

0
7689
Снимка: Economic.bg/ Архив

Депутатите приеха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Документът бе подкрепен от 112 народни представители, отхвърлиха го 73, а 7 се въздържаха да гласуват.

В бюджета е заложено от 1 юли догодина пенсиите да нараснат с 5.7%. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219.43 лв. Пак от 1 юли таванът за една или няколко пенсии се увеличава от 910 на 1200 лева. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

През 2019 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9.9 млрд. лв., което е с над 533 млн. лв. в повече в сравнение с настоящата година. Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1.17 на 1.20.

Максималният осигурителен доход ще се повиши от 2600 на 3000 лв. Повишение има и при минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица – от 510 на 560 лв. Най- значително е увеличението за земеделските стопани и тютюнопроизводители – от 350 на 560 лв.

Размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ ще се запази. При изчисляването на индивидуалния коефициент за пенсиониране ще се взема осигурителният доход за времето от 2000 година. Запазва се също минималният дневен размер на обезщетението за безработица – 9 лв. и максималният дневен размер от 74.29 лв. Промяна няма да има и в периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни и в размера на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до две годишна възраст – 380 лв.

И през 2019 г. майките и осиновителките, които имат право да ползват отпуска при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, ще могат да се върнат на работа. Те ще получават обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер 50% от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане. Максималният размер на гарантираните вземания  ще бъде 1400 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук