ТЕМАТА НА DAILYPRESS-bg.com! Прокуратурата иска да върне Ценко Чоков в ареста (СНИМКИ)

0
9715
Снимки/източник: Информационна агенция "Дейли Прес" / www.dailypress-bg.com

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Съдебната палата

Снимки/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“ / www.dailypress-bg.com

Апелативният спецсъд е дал разрешение на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков да отиде на зъболекар. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Припомняме, че преди ден бяха публикувани снимки на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков.

От тях става видно, че Ценко Чоков, който в ареста се представяше за изключително болен, е бил в столично заведение по времето, когато трябва да е под домашен арест на няколко стотин километра от София – в община Бяла Слатина.

Той е бил в отлично здравословно състояние, не е бил с инвалидна количка и не е бил на болнична носилка, а е употребявал напитки и се е хранил в заведение в отлично състояние.

„Апелативният специализиран наказателен съд за вчерашния ден, 17 декември 2018 г., е дал разрешение на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков да се отклони от наложената му мярка за неотклонение „домашен арест“, за да посети стоматолог“, заяви Арнаудова в кратко изявление пред медии за казуса „Ценко Чоков“.

Припомняме, че след като снимките от пребиваването в столичен ресторант на арестувания Ценко Чоков добиха публичност вчера, по-рано днес Апелативната специализирана прокуратура е поискала от Апелативния специалзиран наказателен съд изменения на мярката за неотклонение „домашен арест“ в „задържане под стража“ на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Налице е неизпълнение и нарушаване на наложената му мярка за неотклонение „домашен арест“, което е абсолютно основание да се поиска от съда изменение на мярката му в по-тежка такава, обясни Арнаудова.

На въпрос дали е възможно някой лекар, издал медицинските експертизи да бъде привлечен към наказателна отговорност, говорителят на главния прокурор отбеляза, че след експертизата, която е била предоставена в апелативния съд, е имало и други съдебни заседания. Тепърва ще стане ясно дали има виновно поведение от лекари или не.

В едно от последните си заседание, съдът е назначил комплексна съдебно-медицинска експертиза, която е била направена на 2 ноември. Според нея здравословното състояние на обвиняемия е било „толкова тежко, че дори вещите лица са предложили спиране на наказателното производство срещу Ценко Чоков, докато той се излекува„. Тя обаче не пожела да разкрие от коя болница са били назначени вещите лица.

Районна прокуратура – София се е самосезирала, става съобщението на Спецапелативния съд, и е образувала наказателно производство за съзнателно даване на невярно заключение за здравословното състояние на Ценко Чоков – престъпление по чл. 291 ал.1 от НК.

Арнаудова смята, че мярката за неотклонение „домашен арест“ не върши никаква работа и не постига каквито и да било цели за мерките за неотклонение. Тя се използва само в случаите, когато обвиняемите наистина имат здравословни проблеми.

Говорителят на главния прокурор се надява да се засили контролът над обвиняемите, който е регламентиран в закона.

Арнаудова припомни, че по-рано през годината е била произнесена първата присъда срещу Ценко Чоков за общо три престъпления – причиняване на средна телесна повреда, отвличане и палежи. След като се произнесе присъдата, специализиранът съд бе потвърдил мярката за неотклонение „задържане под стража“ и тя е била в сила до 26 септември.

След специално назначена за здравословното състояние на Чоков медицинска експертиза, Апелативният спецсъд е преценил, че наложената му мярката за неотклонение „задържане под стража“, трябва да бъде изменена в по-лека, напомни Арнаудова.

Освен информацията от медиите, че по време на вчерашния ден Ценко Чоков се е намирал в столично заведение в столичния квартал „Драгалевци“, тя е била потвърдена и с доклад от СДВР.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук