Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

0
9576

Проверили са условията в ареста, където са затворени бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Проверката е за храната и отношенията в ареста.

Това стана ясно от думите на началника на сектор „Арести“ в служба „Изпълняване на наказанията“ – област София Маргарита Дойчинова пред БНР.

„С последните изяви в съдебна зала се представят неща, които не отговарят на истината“, каза Маргарита Дойчинова.

Припомняме, че бившият пиар на района Петър Кърджилов показа кофичка от кисело мляко с макарони и две пожълтели краставици като обясни, че това била закуската на Биляна Петрова в ареста.

Дойчинова обясни, че храната в ареста се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник. Тя се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната. Таблицата е утвърдена от три министерства – на здравеопазването, на финансите и на правосъдието.

„Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество“, заяви Дойчинова.

Храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице, обясни Дойчинова.

Това означава, че използваната кофичка от кисело мляко, показана от Иванчева пред медиите, не е дошла от ареста.

Дойчинова увери, че условията в двата най-големи ареста у нас – на адресите „Майор Векилски“ и на бул. „Г. М. Димитров“ отговарят на европейските нормативи.

Според бившия пиар на столичния район „Младост“ килията на Иванчева и Петрова е 2 на 3 м и там, ако едната иска да се разхожда, другата трябва да е легнала.

„Условията и в двата ареста са добри. На първо място – необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена – регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице.

Спалните помещения, специално за арест „Векилски“ са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ“, уверява Дойчинова.

За информацията, че Иванчева и Петрова са обискирани при всяко заседание на Спецсъда, началникът на сектор „Арести“ обясни, че претърсванията са част от вътрешния ред в арестите. Те се извършват „в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме“, каза Дойчинова.

От направените проверки по твърденията на задържаните лица за използване на такива унизителни действия не е доказано, че такива са извършвани в нашите условия„, каза Дойчинова. Тя обясни, че има видеоконтрол.

Според нея, спекулациите за недостатъчна осветеност също не отговаряли на истината.

„Престоят на открито се извършва в определени места, в които задържаните лица имат възможност да осъществяват не само разходка, но и да се занимават с физически упражнения със съответните уреди. Всички лични права, които изразяват лицата, които са настанени при нас се удовлетворяват“, заяви началника на сектор „Арести“ в служба „Изпълняване на наказанията“.

От началото на годината до момента съществуват 107 жалби, които са визирани само от 3 задържани лица в арест „Векилски„.

Претенции по отношение на условията имат задържаните лица и единствено те. По отношение на храната, по отношение на осветеността, администрацията на ареста осъществява незабавни действия, увери началникът на сектор „Арести“.

По думите й се разследва всеки подаден сигнал. Условията в ареста предполагат един организиран процес и предполагат изпълнение на строго определени правила.

Планови ремонти в ареста на „Векилски“ е имало в средата на юли, а на „Г. М. Димитров“ такъв тече в момента. Очаква се и през 2019 г. да има ремонти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук