Асад готов на преговори с „Ислямска държава“

0
1075

Сирийският лидер Башар Асад не изключва дипломацията като средство за разрешаване на конфликта с „Ислямска държава“. Изявлението на президента идва ден след като САЩ и Русия обявиха, че прекратяват преговорите помежду си за създаване на съвместна военна част за борба срещу джихадистите в близкоизточната страна.

Двете Велики сили размениха обвинения, като в речта си в Брюксел пред фонда „Маршал“ днес държавният секретар на Съединените щати Джон Кери директно обвини Русия и Сирия в опит да завлекат САЩ във война. „Москва и Дамаск се отказаха от дипломацията и се стремят към военно решаване на конфликта в Сирия. Русия отлично знае какво трябва да върши за изпълняването на своите международни задължения“, заяви Кери.

В неспазване на приетите отговорности обвиниха и от Москва. „Излиза, че Вашингтон просто не е изпълнил ключово условия в договореностите за облекчаване на хуманитарната ситуация на жителите на Алепо, които сами са изготвили, а сега се опитват да прехвърлят отговорността“, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова снощи.

По-рано външният министър Сергей Лавров обяви, че „заявленията и действията на американските партньори по Сирия се характеризират с известна противоречивост.“ Според него преговорите са преустановени „заради неяснотите на вашингтонските позиции по отношение на опозицията в Сирия“.

„Хората, които са сериозни за постигането на мир, се държат различно от начина, по който Русия е избрала да се държи“, контраатакува Джон Кери.

Междувременно стана ясно, че Русия е транспортирала и ще монтира на сирийска територия усъвършенствана система за противоракетна отбрана, предде FOX News, позовавайки се на трима източници от кръговете във Вашингтон. От Пентагона коментираха, че не планират да водят война, но ще продължават да следят военния потенциал на федерацията. Анкара пък обяви, че ще иска подновяване на примирието в съседната й Сирия, като президентите на двете страни Реджеп Ердоган и Владимир Путин ще проведат телефонен разговор по темата./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук