Астроном събира средства за търсене на извънземен живот

0
1564

Парите ще спонсорират едногодишно изследване на КIC 8462852

Докато все още в мрежата продължава да се обсъжда възможността „извънземна мегаструктура” да обгражда звездата, известна като KIC8462852, нова благотворителна кампания се надява да разгадае мистерията, пише sputniknews.

Миналия октомври телескопът на НАСА Кеплер направи необичайно откритие, свързано със звезда, отдалечена на 1 500 светлинни години от Земята. Той засече засенчване на светлината около КIC 8462852 и според учените около планетата обикаля нещо странно.

Първите теории включваха комети, деформация или космически отломки, но никоя не предоставяше задоволително обяснение на проблема. Според друга хипотеза звездата е погълната от изкуствена структура, наречена сфера на Дайсън , която на теория поглъща енергията на звездата, за да поддържа извънземна цивилизация.

Астрономът от Йейл Тай Бояджиан миналия месец започнал набиране на средства за проучването на звездата и нужните 100 000 долара вече дори са събрани.

Парите ще спонсорират едногодишно изследване на КIC 8462852. Учените ще анализират светлината на звездата с телескопа на обсерваторията Las Cumbres.

Разбира се, дори ако (АКО) теорията за сферата на Дайсън се окаже истина, това няма задължително да означава, че сме намерили извънземен живот. Имайки предвид разстоянието, на което е разположена звездата, на светлината ѝ отнема 1 500 години да достигне Земята, което означава,че наблюдаваме състоянието на звездата преди 1 500 години.

Въпросната цивилизация (ако такава съществува) може да си е отишла отдавна или пък да е още по-напреднала отколкото ние можем да си представим.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук