АТАНАС ДОБРЕВ – СТРАННИЯ ХИБРИД НА ДС, БСП И „ПАТРИОТИТЕ“ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ ИЛИ ЛИЦЕТО НА ОКТОПОДА

0
206

В края на октомври се очаква да изтече разследването по скандала с къщите за гости, където основни отговорници са Румен Порожанов и скандалният му заместник Атанас Добрев – Мафията

След като избухна в медиите през май месец тази година, скандалът за злоупотребите с програми за изграждане на „къщи за гости“ най-накрая трябва да намери своя път към съда в края на този месец. Основни отговарящи по него са лицата управлявали Фонд „Земеделие“ през последните близо 6 години.

Става дума преди всичко за неколкократният му бивш шеф Румен Порожанов и настоящият заместник министърът на земеделието Атанас Добрев. Всъщност именно Добрев е и един от хората, които би трябвало да носят съвсем пряка отговорност по темата.

Каква е истината обаче?

Далаверите с къщите за гости, построени с европари, най-вероятно ще си останат ненаказани. И няма да се изпълни заканата на премиера Борисов към „тарикатите“, че „или ще връщат парите, или къщите ще им бъдат конфискувани, а тези, които са злоупотребили, ще им се търси наказателна отговорност“.

Истината е, че Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ сами са отворили зейналите дупки в контрола на къщите за гости, като са приложили само санитарния минимум за контрол, изискван от Европейската комисия.

„Европейският регламент, по който се прилага Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) казва, че задължително поне 5 години построеното с европейски средства трябва да се използва за това, за което са дадени парите. В регламента обаче пише, че държавата може да включи каквито и да било мерки за контрол, които не противоречат на европейското право, но трябва да гарантира, че може да ги изпълнява и са законни. Така че контролът и мониторингът е в ръцете на държавата, а тя само това е заложила”, коментира още преди 5 месеца пред списание „Икономист” Юлиана Николова, експерт по еврофондовете.

В началото на скандала земеделският министър Румен Порожанов обяви, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които текат въпросните 5 години, той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите, обобщи тогава бившият вече министър Порожанов.

Консултантите, които пишат европроектите, също имат своите забележки към схемата. „Условията, по които се одобряваха проектите за къщи за гости, са повече от скандални. Първо, ако правиш къщата за гости върху наета земя, ти се изисква договор за наем за 30 години, но след като я построиш, се изисква да запазиш бизнеса не повече от 5 години?! Няма симетрия между двата срока, логиката е да се заложат по-големи срокове за мониторинг. Нали целта е да се съживяват селата, да има бизнес в тях. Освен това не е било трудно всяка година фонд „Земеделие“ да изисква документи, доказващи дейността на тези обекти”, коментира водещ консултант, който разработва проекти по програмата. За одобряването на всичко това разбира се носи отговорност ръководството на Фонда в лицето на Порожанов и Добрев.

40% от субсидираните проекти за къщи за гости са все още в 5-годишния мониторингов период, който изтича в края на този месец, стана ясно още преди близо половин година, когато избухна скандала. Още тогава пък стана ясно, че това на практика означава, че времето работи в ущърб на прокуратурата и разследващите имат само 5 месеца за стотици проверки, за да установят проблемните къщи и да могат да изискват директно връщане на субсидията. Искът за връщане на субсидиите е възможен, защото в договора между държавата (в лицето на фонд „Земеделие“) и собствениците на къщите е разписано, че ако бъде установено в следващите 5 години, че те не извършват туристическа дейност в селата, ще трябва да връщат европомощта, която е до 200 000 евро за къща.

Проверките, които започнаха да извършват прокуратурата и МВР, са двустранни. От една страна, полицаите трябваше да посетят всяка къща и да прегледат има ли информационна табела, че тя е построена със средства от ЕС, да изискат информация за посещавали я туристи чрез платен туристически данък и регистрирани в МВР гости на адреса, както и да поискат от Инспекцията по труда данни наемани ли са служители и т.н. Втората част от проверката следваше да бъде документална и трябваше да установи дали чиновниците от фонд „Земеделие“ са одобрили проекта съгласно правилата на ЕК и дали ползвателите на средствата са приложили достоверни документи.

Още преди 5 месеца разследващите не скриха, че проверката е твърде голяма за капацитета им. „Надявам се да се справим в доста кратки срокове. Но обемът на тези проверки е изключително голям и ангажира голям човешки и технически ресурс. Работи се на ръба на възможностите, за да може да се достигне до конкретен резултат, който да бъде оповестен на българските граждани“, заяви тогава зам. главният прокурор Иван Гешев. И специално подчерта, че всеки един от случаите не е елементарен и че разследването му изисква продължителни усилия.

Още тогава бившият зам.-шеф на фонд „Земеделие“ Виолета Александрова припомни, че Порожанов е управлявал на два пъти фонд „Земеделие“ – общо 4 години и 6 месеца. Първият му мандат е от 1 април 2011 г. до 28 август 2013 г., а вторият, при втория кабинет „Борисов“, от 30 ноември 2014 г. до 14 февруари 2017 г. „При неговото управление са менажирани три приема на проекти за къщи за гости. Първият е стартирал на 28 май 2010 г. от предшественика му Калина Илиева, но проектите са одобрени от Порожанов. Вторият прием е от 19 октомври 2011 г., като Порожанов го е пуснал и го е разплатил. Третият прием е от 26 април 2013 г. и Порожанов отново го е стартирал, а проектите са одобрени от Атанас Добрев и разплатени отново от Румен Порожанов”, казва Виолета Александрова. Тя смята, че именно те са и хората, които трябва да носят отговорност за злоупотребите. Вместо това обаче, макар и Порожанов да подаде оставка, неговият бивш заместник във Фонда Атанас Добрев, днес е заместник министър на земеделието, макар и името му да бе замесено в още един скандал, този път с чумата по дивите свине.

Тук е и мястото да припомним, кой точно е Атанас Добрев.

Освен, че минава за странен политически хибрид създаден от симбиозата между Държавна сигурност, БСП и „патриотите“, Добрев е известен сред приятелите си с прякора Насо Мафията.

Той е син на бившия депутат от БСП в правителството на Жан Виденов Чавдар Добрев и брат на бившата червена депутатка и заместник министърка на образованието от кабинета „Станишев“ Ваня Добрева. Накратко – Атанас Добрев е еманация на това което се нарича комунистическа номенклатура. Името на сестра му Ваня Добрева пък наскоро бе замесено в скандала с „руските шпиони“ у нас, като тя дори бе привиквана за разпит в прокуратурата. Познати на Атанас Добрев твърдят, че заместник министъра на земеделието получил знаковия си прякор Насо Мафията на шега, поради увлечението си по героите от обичаните романи на тази тематика, още като ученик в столичното 7-о училище. Негови авери от това време допълват още, че Атанас не блестял с някакви особени качества, а по-скоро прекарвал времето си по градските градинки, където се изявявал като напорист хеви метъл.

Нека припомним също, че на 9 март 2014 сайтът „19 минути“ писа, че агрооктопод с 60 фирми – пипала иска да вземе след евровота тогава, или поста на министър на земеделието, или поне директорското място на държавния фонд. Според медията, глава на този приятелски и бизнес кръг бил Ивайло Тодоров, чиито сътрудници в частната му компания са били и заместничката на бившия министър Найденов – Светла Боянова, и тогавашния парламентарен секретар на министерството на земедилето, а в последствие и нов директор на ДФЗ Атанас Добрев – Насо Мафията.

В материалът на сайта „19 минути“ се твърдеше още, че агрооктоподът имал около 60 пипала – фирми, които са затегнали консултантски обръч около милиардите европари в бранша. Част от тях е и медията – списание Агрозона. Тя е сред малкото, но проверени получатели на помощ от Фондация „Америка за България“. Не е тайна, че само медии и лица от кръга Капитал на Иво Прокопиев, са получавали огромни суми от тази лобистка организация с благотворителна фасада.

Пикантните теми, като какво на кого и колко ще получи всеки участник в октопода, се обсъждали по време на лов с участието на Атанас Добрев, тъй като основните фигури в кръга на настояшия заместник министър обичали да се забавляват с изтребване на животни. Самият Добрев също минавал за запален ловец и почти не изпускал уикенд в който да не обиколи ловните стопанства на свои приятели из цялата страна.

В края на октомври се очаква да изтече разследването по скандала с къщите за гости, като широката публика и този път се надява, че то би могло да достигне до реалните виновници и би станало началото на края на бруталните злоупотреби с европари у нас. Особено предвид факта, че начело на европейската прокуратура само преди дни застана лицето на борбата с корупцията с евросредства в съседна Румъния, Лаура Кьовеши.

Дали това действително обаче ще се случи, предстои да видим. Дотогава Румен Порожанов ще си почива, а скандалният му заместник Атанас Добрев – Мафията, ще продължават да стои начело на най-богатия ресор в родното държавно управление – земеделието.

Марин Неделчев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук