Афера! Общинар изсече и изпепели горите на Смолян. Кирил Асенов стоял зад пожара, който едва не изгори квартал „Райково”

0
7945

Скандалният биз­несмен и общин­ски съветник на Смолян Кирил Асенов – Киро Боцмана е в дъ­ното на големия пожар от 11 ноември 2015 г., когато огнена стихия изпепели 300 декара ценна гора и едва не подпали смолянския квартал „Райково” и съседното село Хасовица.

Разследване на МВР е установило, че големият пожар отпреди 2 месеца, който държа в напре­жение цял Смолян и заради който бе обявено бедствено положение в града, е умишлен и е дело на служители, работещи във фирма на местния общински съветник Кирил Асенов.

Заради чутовната афе­ра, в която се оказва замесен Киро Боцмана, кметът на Смолян Нико­лай Мелемов планира да поиска отстраняването на бизнесмена общинар от местната власт на следва­щата сесия на Общинския съвет в Смолян. Мелемов ще настоява и да бъде разтрогнат договорът между общината и фир­мата на Кирил Асенов за добив на дървесина. d9842465f01c687da5f8369c958ef03f_XL

Преди години Киро Боцмана чрез бившата кметица Дора Янкова съумява да сключи до­говор с община Смолян, според който фирмата на бизнесмена следва да се грижи за поддържането на хиляди декари гори и изсичането на болни дър­вета. Според контракта печалбата от смесеното дружество се дели на две, като общината поема и част от заплатите на служителите.

„Не сме видели и една стотинка печалба, въпреки че в Смолян и региона се вихри невиждана сеч. Камиони с трупи влизат и излизат от града и е публична тайна, че Киро Боцмана оглавява дървената мафия в региона. Месечната му печалба надхвърля 200 000 лева, но той прибира парите за себе си и чрез юридически хватки трупа фиктивни разходи и дългове на смесеното дружество”, разказва общинар от Смолян.

В началото на ноември 2015 г. кметът на града Николай Мелемов насто­ял да се направи ревизия на сечта, която извършва общинарят Кирил Асенов. До градоначалника стиг­нал обезпокоителният слух, че Киро Боцмана сече ценна 40-годишна борова гора, както и дървета по поречието на реките Черна и Бяла. Дни преди инспектори да проверят сигнала, избух­на големият пожар, който едва не изпепели десетки къщи в крайния квартал „Райково”.

Тогава огнената стихия държа в шах над 200 жители на квартала, които бяха принудени да напуснат къщите си заради реална опасност да изгорят живи. Само благодарение на 70-те огнеборци и стотици доброволци, рискували живота си заради да­лаверата на Боцмана, огненото бедствие бе овладяно след тридневна битка.

„Асенов е разпоредил на свои служители да запалят гората, за да не бъде заловен в нерегла­ментирано изсичане на горски масив. Заради неговите безобразия преди дни отново имаше опасност от природно бедствие – този път заради пороите, които препълниха коритата на реките Черна и Бяла. Ако Киро Боцмана не бе изсякъл дърветата по по­речието, нямаше сега да се образуват свлачища и срутища. Заради неговата далавера общината ще загуби около 1 милион лева от последното бед­ствие, тъй като толкова пари ще трябва да бъдат инвестирани за укрепва­нето на активизиралите се свлачища. Отсечените дървета служеха като природен щит срещу по­роите, но сега ги няма…”, кълнат наглия общинар жителите на Смолян.

Кирил Асенов – Боц­мана не за първи път се забърква в далавери. Преди години пишман бизнесменът гръмко обяви проекта си „Супер Перелик”, обещавайки да налее в общината 450 ми­лиона евро. Парите щели да дойдат от инвестиции на чуждестранен консор­циум в изграждането на зимен курорт. Така Асенов се сдоби с 2500 декара горски фонд в замяна на ниви из цялата страна. Впослед­ствие се оказа, че част от държавния горски фонд преди това е бил частна земя, но е бил одържавен по неизвестен начин.

Асенов планираше заграбването и на още 1600 декара с опашатата лъжа, че ще прави голф игрище и ще докара шейхове от Саудитска Арабия, които щели да разцъкват топчето насред родопската гора. Тогава жители на село Мугла се оплакаха, че Киро Боц­мана силово ги принудил да продадат частните си имоти, заплашвайки ги, че ще им прати мутри на братята Маргини. В деня на внасянето на петиция срещу проекта „Супер Перелик”, нагли­ят бизнесмен бе заснет да раздава шоколади в центъра на Смолян.

След като проектът „Супер Перелик” се оказа Супер Измама, Кирил Асенов реши да се преквалифицира в политик, вероятно за да не бъдат разследвани да­лаверите му. Той регистрира дви­жението КРОС (Коалиция за развитието на община Смолян) и миналата есен успя да вкара цели 6 общински съветници на­чело със самия себе си в мест­ния парламент. Твърди се, че дни преди изборите Киро Боцмана е обещавал по 70 лева за глас и е съумял да купи около 450 гласоподаватели.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук