Балдъзата на Брендо крила 3 млн. евро в сейф

0
1786

Десислава Дишлиева – балдъзата на сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, най-сетне се изправи пред Софийския градски съд (СГС) по обвинение, че държала 3 млн. евро в сейф. Прокуратурата предполага, че парите са от наркотрафик.

Дишлиева е сестра на бившата съпруга на Брендо – Моника Добринова. Мъжът й Константин беше разстрелян на 14 май 2005 г. пред индийския ресторант “Тадж Махал” в София. Той е баджанак и бивш съдружник на Брендо.

Сблъсъкът между Дишлиева и българското правосъдие заради милионите датира от далечната 2007 г. Прокурор Зорница Таскова предава на съд балдъзата на Брендо на 20 май 2014 г., после делото е прекратено заради провал на обвинението. На 24 януари 2015 г. е възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. На 8 юни т.г. съдия Петър Стоицев от СГС му даде ход. Дишлиева избра да бъде съдена по съкратена процедура без разпит на всички свидетели. Материалите по този процес са отделени от друго дело срещу роднинския кръг на Брендо.

Според обвинителния акт през април 2007 г. Дишлиева помолила приятелката си Мария Теофилова да открие на свое име банков сейф. Предупредила я, че в него ще оставя законните си пари. За по-малко от два месеца Дишлиева укрила 3 083 800 евро (6 031 388 лв.), пише прокурор Зорница Таскова. Първата пратка за трезора пристигнала на 24 април 2007 г. – на същия ден е разстреляна свекървата на Дишлиева Йорданка Запрянова.

Теофилова приемала парите за сейфа не лично от Дишлиева, а от изпратени от нея хора. Те носили затворени сакове, които Теофилова прибирала в трезора на “Финтех” АД на столичния бул. “Евлоги Георгиев”. След като сейфът се препълнил от чантите, приятелката на Дишлиева ги изпразвала и пачките от тях нареждала в касети.
Упражнението се повтаряло до 15 юни 2007 г., когато следователи претърсили трезора и иззели милионите.

Според обвинението “мръсните” пари дошли от наркотрафик на Брендо. Той, съпругата му, Дишлиева и убитият Константин от 2002 до 2005 г. създали мрежа от търговски дружества, на които открили банкови сметки във Великобритания, Северна Ирландия, Британските Вирджински острови и други държави. По сметките те вливали пари от дрога, пише прокуратурата, без да посочва примери. По-често роднините ползвали швейцарски банки, в които внасяли големи суми в брой, защото според местните закони не се проучва произходът им. “От такива сметки били прехвърляни суми в България, където същите били “изпирани” чрез дружествата “Прайвът файнънс юниън”, “Прайм Асетс мениджмънт” и други на Дишлиев, а след смъртта му на 14 май 2005 г. от съпругата му Десислава”, става ясно от обвинителния акт.

Съмненията на прокуратурата за милионите на Дишлиева намират отражение и в декларациите за доходи. От 2002 до 2007 г. тя заявявала, че разполага между 1400 и 64 000 лв. годишно, което в пъти по-малко от откритата сума в сейфа.

В обясненията си пред разследващите Дишлиева казва, че милионите са от сделки за недвижими имоти на нейната фирмата “Пам пропърти”, която притежава сгради в центъра на София и Студентския град.

През октомври 2014 г. апелативният съд връща над 3 млн. евро на Дишлиева, иззети по-рано като веществено доказателство.

Имената на Десислава и Моника лъснаха и в международното разследване “Панама пейпърс”. От него се разбра, че мистериозна офшорка в Панама е отпуснала до 3,5 млн. евро на две български дружества през март 2007 г. Техни управители по онова време били сестрите.

Друго дело срещу фамилията pа пране на 21,8 млн. лева от дрога

Евелин Банев-Брендо, бившата му съпруга Моника Добринова, балдъзата му Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев отговарят, че изпрали 21,8 млн. лв. от търговия с дрога в Западна Европа пред Софийския апелативен съд (САС).

Процесът се решава за втори път от апелативните магистрати. През 2014 г. съдиите Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева оправдаха Брендо и отмениха първоинстанционната му присъда от 7 години и половина затвор. Обявиха за невинни и роднините му. Съдия Георгиева подписва присъдата с особено мнение. Върховният касационен съд също не се съгласи с решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Неотдавна Брендо получи 14 г. затвор в Румъния, защото внесъл 51 кг кокаин в северната ни съседка. През март т.г. апелативният съд в Милано потвърди 20-годишната му присъда в килия по наркоделото “Кокаинови крале”. Брендо е подсъдим и в Швейцария./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук