Бандата на Ценко Чоков под крилото на Доган

0
2045

„ДВАМА ДЕПИТАТИ ПРОТИЧАТ В СРС-ТАТА ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ДЕРЕБЕЯ“

 

 

Протекции от най-високо ниво в ДПС е ползвал кме­тът деребей Ценко Чоков, за да развива престъп­ната си дейност, разказаха пред „Галерия“ жители на Бяла Слатина и Галиче – селото, което той ръководи от 15 години. Чоков беше задържан в акция на ГДБОП в четвъртък. Заедно с него в ареста попаднаха синът му Мартин, шефът на ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов и още 4-ма разбойници.

Обвинени са в рекет, лихварство и побои. Има данни, че са се занима­вали и с разпростране­ние на наркотици. Сви­детел разказа пред съда как са му вкарва­ли шише в ануса като наказание, че не се е издължил навреме.

ГДБОП разследва ма­фията във Врачанско от няколко месеца насам. Чоков, Касъмов и оста­налите са били подслушвани и следени

Поне двама депута­ти протичат в СРС- тата, научи „Гале­рия“ от източник в прокуратура­та. Народни­те представи­тели са опъ­вали чадър над престъп­ната дейност на Ценко Чо­ков и компа­ния, но за това продължават да се събират доказателства.

Самият Касъмов е чест посетител в парламента, както и на тежките софри, ор­ганизирани от Ценко Чоков. Директорът на ГДБОП Ивайло Спири­донов също намекна за това пред държавното радио, като каза само, че са засечени личности от различни нива на об­ществения живот в Бъл­гария, докато бандата на Чоков и Касъмов е раз­следвана.

Ценко Чоков е избран за кмет на Галиче-от лис­тата на ДПС на послед­ните местни избори, как­то и на тези от 2011 го­дина. Преди това беше кмет на ГЕРБ, но упра­вляващите се разграни­чиха от него.

28-годишният Касъм Касъмов е син на Мехти Касъмов от Галиче, който е тартор на най- мощната ромска фами­лия в Северозападна България. Мехти Касъ­мов беше осъден на 5 го­дини затвор през 2011 г. за източване на държав­ния резерв. През 2004 г. той сключил сделка за 10 хиляди тона пшени­ца на стойност 2 мили­она лева, но не върнал продукцията обратно на държавата.

Не е лежал нито ден з затвора твърдят местните. Мехти стои в сянка, а синът му Касъм, който е най-близ­кият приятел на Ценко Чоков, гради политиче­ска кариера.

На последната кон­ференция на ДПС през април Касъм Касъмов и съпартийците му от врачанската структура на ДПС гордо позират на снимка до почетния председател на парти­ята Ахмед Доган. Дали Доган е знаел за престъпната дейност на подчинените си, ос­тава загадка, но източ­ник на „Галерия“ от Бяла Слатина е категоричен, че Касъм Касъмов, баща му Мехти, както и Ценко Чоков винаги са заявя­вали, че са недосегаеми, защото са под крилото на Сокола.

Арестуваните Ка­съм Касъмов и Ценко Чоков били особено близки с де­путатите Ка­мен Костади­нов и Айхан Етем, избра­ни от листата на ДПС във Враца. Самият Касъмов е бил на трето мяс­то на последни- парламентарни ‘избори, но не е ус­пял да прескочи бари­ерата. Чоков, Касъмов и останалите са били на една софра и с Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и други фактори в ДПС.

 „ДПС контролира ин­ституциите в малките градчета в Северозапад­на България. Братовчед на Мехти Касъмов беше регионален шеф на земе­делието – бизнес, с кой­то се занимава и Ценко Чоков. Чрез подставени лица взема стотици хи­ляди субсидии за земята, която обработва. Па­рите им са от обществени поръчки и от земеделие, останалото, като лихварство и рекет, е бонус“, твърди чиновник от адми­нистрацията във Враца.

Както „Галерия“ писа още през януари, раз­следването срещу Ценко Чоков е занезаконно придобиване на земи във Врачанско. Прове ряват се нотариални актове за общинска и дър­жавна земя, която е ста­нала негова собственост. Приближеният му Касъм Касъмов вече има някол­ко присъди пробация за сделки с фалшиви доку­менти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук