Бареков пред студенти от УНСС: Извършва се нелепа подмяна в българския парламент

0
1370

Пред участниците в събитието Бареков даде отчет за дейността си като европейски депутат през изминалите две години

Политическата сцена днес се превърна в блато с крокодили. Извършва се нелепа подмяна в българския парламент. Хората, които ме напуснаха, се продадоха на ГЕРБ, Борисов отказа тяхната подкрепа, а сега, когато Първанов започна своята игра, те ще правят центристки проект, съюз от 30 депутати. Никой не е избрал име на партия, която реално не се е явявала на избори. Докато тези своеволия продължават, няма как да се живее в България. Всичко днес е социално обвързано – хора, които се интересуват само от себе си, не могат да работят за тази държава.

Това заяви евродепутатът Николай Бареков по време на среща-дискусия със студентите от Университета за Национално и световно стопанство (УНСС). Критичният му коментар идва по повод заявката, отправена от АБВ и отцепилите се от него депутати, че се подготвя обединение на центристките партии и ще бъде създаден нов политически център, който би осигурил 30 народни представители.

Бареков определи тази крачка като тотална подмяна на вота на избирателите и риторично попита как 30 депутати с коренно различна ценностна система, взети от левия и десния спектър, биха могли да работят за интереса на българския народ.

В коментар на горещата тема за президентския вот, Бареков подчерта, че държавният глава трябва да бъде освен мъдър, и уравновесен човек. По думите му България няма нужда от инфантилни политически лица, визирайки премиера Борисов, който преди дни призова да не го изнервят, че ще стане президент, а също и останалите български политици, които внушават нестабилност със скандали от сутрин до вечер.

Евродепутатът е категоричен, че бъдещият държавен глава трябва да е спокоен човек, „баща“ на всички, обединител. В тази връзка той посочи и основната грешка на Плевнелиев – през 2013 година, след „Костинброд“, когато всички партии са се изпокарали, той е заел страна. По думите на евродепутата това е било изключително грешен ход. Бареков убедено заяви: „Ще дойде времето, в което ще се вдигне мъглата, и истината за „Костинброд“ ще стане ясна“.

Студентите провокираха Бареков, като доказал се журналист, да коментира темата за свободата на словото в България. Според евродепутата такава тотално липсва. „Властта корумпира медиите“, отсече той и информира студентите за организирания от него конкурс за есе на тема „КОЙ сложи свинските опашки на българските медии“. Както политическата система, така и медийната система трябва да бъдат подложени на тотално разграждане, категоричен е Бареков.

Евродепутатът разказа, че Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента го е избрала за член на ръководството си и откакто той е член, ЕКР се издига до третата по големина партия в рамките на ЕП. Бареков съобщи, че към момента тече процедура по приемане и на ПП „България без цензура“ в европейското консервативно семейство. Евродепутатът заяви, че мнението на консерваторите се чува много ясно в ЕП и дебело подчерта, че в ЕКР всеки има право на свободно мнение и там липсва партийна дисциплина във вида, в който се наблюдава в останалите партии. Независимо, че принадлежат към партията, приоритет за всеки евродепутат, член на ЕКР, е собствената му държава, каза още той.

 В своето експозе пред студентите от УНСС европейският депутат обясни как се формират коалициите в Европа и направи съпоставка с процеса в България. Той подчерта, че ЕКР, в чието Бюро членува, не е част от управляващата коалиция. „Европа днес се управлява от едно либерално мнозинство, от което част са социалистите на г-н Станишев, либералите на г-н Доган, там са и партиите на г-н Борисов и останалите“, разясни Бареков пред студентите, които го слушаха с интерес.

В настоящия момент Европа, Европейският парламент и държавите-членки са в тежка политико-икономическа криза, констатира Бареков. Запитан дали крайнодясната вълна залива европейския политически спектър, евродепутатът призна, че се наблюдава такава тенденция. „Има такава вълна, ние сме тази вълна -консерваторите, нашите спечелиха президент в Полша, във Великобритания Камерън спечели изборите“, припомни той и посочи, че очаква и във Франция сблъсъкът да бъде между Оланд и Саркози, като представители на тази по-крайна вълна. По думите му такава крайна вълна се забелязва и в скандинавските държави.

„Демокрацията не се изчерпва с това да разрешим гей браковете. Има места, където хората не могат да стигнат до демократичните устои поради бедност и България е жив пример за това“, каза Бареков, давайки пример с български региони, в които по думите му всеки кмет е феодал. „Хората са толкова бедни, че те дори нямат право на собствена политическа воля“, констатира той, подчертавайки, че основна вина за това имат т.н. либерални правителства.

Евродепутатът разказа, че наскоро, като част от служебните си ангажименти, е посетил Белия дом и сподели с огорчение, че на въпрос каква е оценката за България на САЩ – най-глобалния партньор на ЕС, той е получил крайно незадоволителен отговор – „грандиозна корупция и прекалено много руско влияние“.

Пред събралите се студенти Бареков даде отчет за дейността си като европейски депутат през изминалите две години и обяви, че в момента той и екипът му работят по четири доклада, някои от които са насочени и към младите хора. Единият от тях засяга пряко творческата индустрия. „Искаме да направим по-голяма свободата на хората, които си изкарват парите с творчество, да имат по-голям достъп до европейските фондове“, разясни Бареков. Евродепутатът сподели и, че е сред основните подкрепящи идеята за обмен на кадри – когато образован и трудоспособен български младеж напусне страната, на негово място да идва чуждестранен такъв, който да полага труда си в България. Бареков подчерта, че с този проект се цели свеждане до минимум загубата на професионални кадри.

Евродепутатът отдели особено внимание на темата за визите, която очевидно интригуваше присъстващите. Той определи като срамно гласуването за сваляне на визите за поне десет офшорни държави и съобщи, че депутатът, инициирал гласуването, е с българска националност. Той обаче не конкретизира име, като остави любопитните младежи да проверят сами.

На въпрос от публиката за турските визи и възможността за присъединяване на Турция към Европа, Бареков изрази личната си позиция, че категорично ще гласува против падането на визите за турските граждани, но с риск да бъде критикуван подчерта, че е единственият европейски депутат, който смята, че преговори между ЕС и Турция трябва да има и в защита на позицията си посочи, че преговори се водят тогава, когато си от позицията на силата.

Бареков направи ретроспекция на европейската политика по наболелия въпрос за бежанците, който живо вълнуваше присъстващите студенти. Той констатира, че днес сме зависими от Турция и вината за това носят европейските лидери, които по думите му са демонстрирали слабост, след като преди това са демонстрирали несъразмерна смелост.

На въпрос каква е визията му за политическото му бъдеще, евродепутатът отговори, че в блатото, в което се е превърнала българската политическа сцена, не открива по какъв начин може да се позиционира. „Има време до президентски избори, но в тази среда честно казано не бих се кандидатирал“, разкри той като уточни, че се чувства и доста млад все още за подобен пост.

В края на срещата Николай Бареков благодари на младите студенти за големия интерес и оживената дискусия. „Вярвам във Вас, Вие сте единствената алтернатива на това, което представляваме ние политиците“, заяви в заключение евродепутатът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук