Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов разкри има ли политически чадър над Митьо Очите и кои мафиотски групи воюват

0
1672

След стрелбата по Димитър Желязков със знаковия прякор Митьо Очите се заговори, че се връщат гангстерските войни в България. Журналисти, общественици, политици и анализатори се възмущават, че в началото на новия век все още може да се стреля на улицата, както преди 26 г. в началото на политическите промени у нас.

Потърсихме Емануил Йорданов за коментар на случващото се. Той е бивш министър на вътрешните работи от правителството на Иван Костов. В момента работи като адвокат. Но продължава да следи политическите процеси и е известен с точните си анализи. 

Интервю на Албена Борисова

– Върнаха ли се мутренските времена, господин Йорданов? В Слънчев бряг се стрелят безнаказано. Отново изпълзяват бизнесмени с прякори…

– По форма изглежда така сякаш се връщат мутренските времена. Но не мисля, че това е възможно. Времето вече е друго. Сега имаме нарастване на напрежението след стрелбата срещу Митьо Очите. И неадекватни действия на управлението. Не може един човек с присъда за ръководене на престъпна групировка да се разхожда толкова свободно в Слънчев бряг.

– Но явно е възможно. Къде е сбъркан процесът?

– Съответните служби трябва да са наясно с дейността, която трябва да изпълняват. А се оказва, че все още Митьо Очите е доста заможен човек въпреки криминалното си минало . Имаме Комисия за отнемане на противозаконно отнетото имущество, например. Възниква въпросът – какво върши тя?

Ами вътрешният министър – тя няма понятие от работата в МВР?

– Нещата не опират единствено до вътрешния министър. Когато едно лице като Митьо Очите е нападнат, първо трябва да работи съответната Областна дирекция на МВР, главният секретар на министерството и чак след това е министърът.  Румяна Бъчварова я познавам бегло от времето, когато беше социолог. Не й е избрано най-доброто място, очевидно е. Вътрешният министър не е необходимо да е оперативен работник, както мнозина очакват. Но трябва да има юридическо образование. Защото работата в МВР опира в досъдебното производство. И министърът трябва да разбира какво работи.

– Има ли политически чадър над Митьо Очите?

– Към онези времена, когато аз бях министър, той не беше актуален. Името му не се чуваше. За политическия чадър – при всички положения сега той има достатъчно добри контакти и в местната власт, и по-нагоре.

– Пазят го в болницата като президент?

– Страх лози пази. Ако го доубият в болницата, ситуацията вече ще изглежда като поредна серия на „Кръстникът“.

– Можем ли да очакваме увеличаване на престъпността у нас?

– Ако не се предприемат някакви мерки, могат да се очакват по-нелицеприятни  ситуации. Защото в момента престъпността показва пълна липса на респект към властта.

– Защо десетилетия се говори за борба с битовата престъпност и нито едно правителство не успява да се справи с нея? Толкова ли е трудно?

– Да, никой не може да се похвали, че се е справил с нея. Трудно се работи, защото престъпленията се извършват в малки населени места. Там, където, полицаите не достигат./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук