Бившият президент на „червените“ Стефан Орманджиев: Само Божков ще извади пари за ЦСКА

0
1895

Интереси стоят зад идеята за Висша лига, качеството на футбола едва ли ще се вдигне

Васил Божков единствен ще из­вади пари и ще оздрави ЦСКА, ако получи акциите на клуба, убеден е Стефан Орманджиев. Бив­шият международен съдия беше изпълнителен директор и президент на „червените“, когато собственик на тима беше Божков. В този пери­од отборът завоюва две шампионски титли, победи като гост „Ливърпул“ и отстрани „Байер“ (Леверкузен) в тур­нира за Купата на УЕФА. Орманджиев коментира и останалите възможности за оцеляване на „армейците“. Той е на мнение, че сливането не освобожда­ва клуба от пасивите. Вариантът „Литекс“ да се преименува на ЦСКА бил възможен, но това можело да стане чак когато ПФК ЦСКА прекрати изця­ло своята дейност и изчезне от фут­болната карта като клуб.Васил Божков

Така щяла да отпадне концесията на „Българска армия“ към фалиралото дружество и да се освободи възмож­ност преименуваният отбор да подпи­ше нов договор за стадиона. Но всич­ко това минавало през съдебна про­цедура. Новият клуб нямало да има историята на ЦСКА, а в УЕФА щели да се водят петте титли на „Литекс“.

Орманджиев захапа БФС за новата Висша лига, която се очаква да бъде с 16 отбора, а не с 10, както е сега. Той е скептичен, че така ще се вди­гне класата на футбола, и намекна, че се променя форматът на „А“ група, понеже това удовлетворява нечии интереси. „За неутралния зрител е по-добре първенство с по-малко мачове, тоест с 10 отбора. Така шампионатът е по-интригуващ. За телевизията, коя­то държи правата за излъчване на срещите обаче, не е така. За съдии­те също.stivi1 Ако може, те ще настояват и за група с 20 отбора, тъй като ще има нужда от повече рефери. Не забравяйте журналистите – и те имат интерес от повече мачове, защото в противен случай собствениците на медии ще наемат по-малко репорте­ри. Така че темата „за“ или „против“ Висшата лига е сложна – зависи от кой ъгъл я гледаме“, отсича Орман­джиев. Той припомни, че доскоро имахме формат с 16 отбо­ра и тогава имаше мачове, които се третираха като черно тото. Бившият шеф на ЦСКА характеризира завърш­ващия пролетен полусезон като пост­на манджа без подправки. По думите му след отстраняването на „Литекс“ шампионатът се е обезценил откъм качество и интрига.

Източник: в-к Галерия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук