Бисеров прибира 60 бона от наем – Чешкото посолство превърна една от къщите му в резиденция

0
1601

Бившият замест­ник-председа­тел на ДПС и на парламента Христо Бисеров е дал къща­та си, която се нами­ра на столичната ули­ца „Хан Омуртаг”, под наем. Проверка установява, че в момента имотът на по­литика е превърнат в резиденция на Чешко­то посолство.

Къщата, която полз­ват дипломатите от бившата социалисти­ческа държава, дели една ограда с друг па­лат на някогашния сив кардинал от ДПС.

Докато тече проверката за скъпарските имоти на улицата, на която живее­ше и Иван Славков-Батето, упла­шени хора се опит­ват да излъжат, че не знаят къде живее Бисеров. Продавачка в съседния плод-зеленчук буквално замръзва, когато я пита­т къде е домът на бив­шия заместник-председа­тел на парламента. Жена­та се притеснява и се интересува защо са тези въпроси или дали той знае за неочакваната визита. От възрастна жена става ясно, че Бисеров всъщност има 2 къщи на улицата, едната от които е превър­ната в резиденция. Тъкмо поради тази причина, ко­гато преди време бившият депутат трябваше да се яви в съда, призовкарите го търсиха на двата им известни негови адреса. Единият бил домашният му, на столичната улица „Омуртаг”. Вторият изне­надващо се оказал рези­денция на Република Че­хия на същата улица.

Продавачка­та от плод-зеленчука предупреждава, че Бисе­ров е излязъл преди 10 минути заедно със сина Ивайло. В същото време икономът на Бисеров предупрежда­ва, че политикът е зами­нал на ваканция със се­мейството си, което обаче не съвпада с версията на съседите му. Хората изглеж­дат видимо притеснени.

Служителка от Чешко­то посолство отказва да обяснява каква е причи­ната да изберат за рези­денция в София точно къ­щата на един от най-про­тиворечивите политици у нас. „Какво нередно има в това и какво ви интере­сува кой притежава имо­та?! Ако искам, мога да си дам и моя дом за ре­зиденция”, заявява видимо разгневената служителка от посолството. Тя отказва да даде каквато и да е информация за това от­кога дипломатите са се настанили там и колко пари дават на Бисеров за наем.

Столични брокери са категорични, че за по­добни къщи в скъпарския квартал, които са разположени на около 1,5 площ, се плаща не по-малко от 2000-2500 хил. евро на месец. Тоест, ако Христо Бисеров прибира тавана от наемателите си, то означава, че взема около 60 000 лева на го­дина само от този имот.

Бившият посланик на Полша и Македония Алек­сандър Йорданов комен­тира, че практиката посолства да наемат частни жилища за резиденции е обичайна в цяла Европа. „В държави­те от Европейския съюз предпочитат дипломатите им да бъдат настанява­ни в частни квар­тири и дори самият съм живял в подо­бен апартамент. Там е много по-безопасно, тъй като в държавните рези­денции може да се поставят бръмбари и да се подслушват по­сланици. Тази практика, разбира се, не е изключе­но да се случи и в частен дом, който предварител­но е уреден от служби­те”, коментира Йорданов.

Не е ясно дали въ­просната къща е единственият имот, който Христо Би­серов дава под наем. Къщите, апарта­ментите и акциите, кои­то скандалният политик има, са оценени на обща стойност от близо 10 млн. евро.

С трудната задача да установят каква точ­но е цената на притежа­ваните от него и доведения му син Ивайло Главинков къщи и апартаменти, се заемат експерти от Комисията за отнемане на незаконно придоби­то имущество в края на 2013 г. Експертите про­следяват и трансферите по банковите му сметки у нас и в Европа.

Фамилията на Бисеров се е сдобила с 4 имота в най-скъпарското каре на столицата – 2 къщи и 2 апартамента. За къщите ексдепутатът признава, че е платил 173 800 долара през 1998 година. Днес брокери ги оценяват на 600 000 евро.

Доведеният му син Ивайло Главинков също купува два апартамента. Единият е на столична­та улица „Велико Търно­во” срещу Докторската градина, където са най- скъпите жилища в цяла София. Другият апарта­мент от 90 кв. м е на ул. „Мизия”, пряка на „Иван Асен II”, отново в цен­търа на София. Двата апартамента се оценя­ват от брокери на стойност 200 000 долара. Към софийските имо­ти трябва да се при­бави и лятната рези­денция на семейството в модерния комплекс „Голф клуб Ибър” край Долна баня. Бившият зам.-предсе­дател на Народното съ­брание беше обвинен за пране на пари и за това, че е заблудил Сметната палата с невярна данъчна декларация. До отнемане на имоти в полза на дър­жавата се стига, ако се ус­танови разлика от 250 000 лв. между декларираните и действителните доходи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук