Боил Банов: Царските конюшни ще се възстановят

0
19087

„Сградата не може да стане каквото и да е друго“. Тази позиция защити министърът на културата Боил Банов в ефира на Нова по повод пожара на бившите „Царски конюшни“.

Горенето не провокира промяна в режима – горене, наводнение, земетресение не променят режима на охрана, категоричен е Банов.

Той отсече, че каквото и да се случи на сградата тя се възстановява във вида в каквото е била.

По думите му сградата е защитена по два начина. Още от 2014 г. с устройствения план се защитава статута й.

Банов обясни и какви са пречките пред това сградата да бъде превърната в паметник на културата. По закон не трябва да се водят дела за собственост, за да се упражни това право, посочи министърът на културата. Забавянето е защото се водят дела. Ако искаме да го правим паметник, трябва да се справим процедурно, обясни Банов.

Банов е най-ядосан, че не се разбира законът. Не само последните 30 години, а и преди това сме живели така, посочи културният министър допълни, че според него умишленият палеж е станал от неразбиране на закона.

Българите все още били водени от мисленето, че ще намерят някой познат да свърши работата, нищо че законът не позволява.

Главният архитект на столицата – Здравко Здравков обясни по-рано, че към специфичните правила и норми за сградата на „Царските конюшни“ е описано, че може само да се реставрира и не може да се надстроява.

По думите му ще бъдат предприети конкретни мерки за възстановяване на сградата в автентичен вид. Едната сграда е собственост на Министерство на външните работи, посочи Здравков. За другата сграда собствениците се издирват.

Той отхвърли вариантът сградата да е застрахована и пожарът да е умишлен с цел присвояване на застраховката. Здравков смята, че подобна сума едва ли би покрила щетите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук