Бокова: Авторитетът на България е накърнен

0
1054

За мен беше чест да участвам в състезанието за генерален секретар на ООН, представих се добре. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

„Не желая да говоря по тази тема, защото това, което си казваме ние българите, го чуват всички и не искам да изглеждаме зле. От всички жени се представих най-добре. Съжалявам, че накрая българското правителство ме подкрепи с половин уста и не успяхме да спечелим това съревнование“.

На въпрос защо е останала в състезанието, въпреки че кабинетът оттегли подкрепа си за нея, Ирина Бокова отговори: „Никой не се учуди и не се опита да ме убеждава да изляза, освен България. Не можеше да не остана, защото имах сериозна подкрепа. Беше въпрос на чест и България да не изглежда абсурдна. Десетки българи ме подкрепиха с писма. Направих правилното решение.

По думите й абсурдната ситуация – с издигането на втората българска кандидатура в лицето на Кристалина Георгиева, по никакъв начин не е накърнила имиджа й в ЮНЕСКО: „В случая не става дума с моя авторитет. Не е накърнен имиджа ми. Успях да постигна много. България спечели от това, че бях 8 години генерален директор на ЮНЕСКО“.

Според Ирина Бокова авторитетът на България е накърнен: „Надявам се да преосмислим какво се случи и да можем да излезем от тази абсурдна ситуация, защото още сме в нея“.

За Бокова думата на 2017 година ще е мир: „Приключване на конфликтите, за да може хората да живеят по-спокойно, да се научим да живеем заедно“./дарик

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук