Бокова разкри какво е предимството й за да оглави ООН

0
1406

Това е опитът ми в ЮНЕСКО и в правителствените структури в България, категорична бе тя

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова смята, че опитът й в организацията и в правителствените структури в България е предимство на кандидатурата й за поста на генерален секретар на ООН.

Вярвам твърдо в ценностите, които изповядват ООН и ЮНЕСКО и опитът, който имам начело на организацията, както и този преди това в политическия живот на моята страна по време на прехода на България към демокрация и отварянето й към света, ми помогна много и ме окуражи да се кандидатирам, заяви тя в интервю за френското радио Ер Еф И, цитирано от агенция КРОСС.

Генералният директор на ЮНЕСКО определи като свое преимущество и факта, че й се наложило да решава въпроса с финансовата криза в оглавяваната от нея организация. За целта било необходимо да осъществи редица реформи и да се справи едновременно с политически и финансови задачи.

Ирина Бокова отбеляза още, че характерът на конфликтите в света се променя и те вече не са между държавите, а вътре в тях. Наблюдава се разпадане на различни общности, етническо противоборство и преследване на религиозна основа.

Всичко това, което виждаме днес – кризата с бежанците, промените в климата, нетолерантността, екстремизма, тероризма, ме кара да смятам, че тези конфликти не показват, че ООН не съответства на проблемите, пред които е изправена. Точно обратото – имаме нужда от повече ООН, повече преговори, повече дипломация, за да се справим с подобни ситуации, коментира Бокова.

Бокова зае пето място на второто предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН. Следващият вот ще се проведе на 29 август.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук