БОМБА В DAILYPRESS-bg.com! Борисов купува Симеонов с туризма. Горят още Цецка, Нено Димов и Немия Порожанов

Не рокади, а цирк

0
92078
Снимка/източник: Информационна агенция "Дейли Прес"

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Премиерът Борисов раздава постове на министри като топъл хляб. Който влиза в кабинета беден като църковна мишка, излиза – милионер. Ако е Порожанов – още по-богат. За да оцелее клатещият се като палатка на Карадере кабинет, премиерът раздава постове на всяка калинка, боядисана със знамето на трикольора. Всеки бай Ганьо, който вика “Да живей”, има шанс да получи място за вице или министър в Борисов 3.

По-жалка картинка на правителство не сме имали. В името на властта и парите всички са готови за всякакви постове, докато народът мре от фалшивия асфалт и липса на здравеопазване и поминък в земеделието. Реформите за забранени. Всичко е в режим на оцеляване. Правосъдието е сведено до сопа за управляващите

Ето поменник за търговията с постове според актуалния борсов индекс за министерски “кутии за обувки”. Какво дава Борисов и какво лапат корпулентното вице агент Иван от ДС и Валери Симеонов, бургаска батка от Слънчака:

Цачева ще освободи правосъдието на път към КС, Ангелкова може да се върне в транспорта, където беше служебен министър, премиерът още мисли за Порожанов и Нено Димов Вицепремиерът Валери Симеонов да не е без портфейл, а да стане и министър на туризма.

Image result for Бойко Борисов дейли прес
Снимка/източник: Информационна агенция „Дейли Прес“

Вицепремиерът Валери Симеонов да не е без портфейл, а да стане и министър на туризма. Това е била една от идеите за промени, която се обсъжда в последните дни. Разговор обаче между премиера и патриота още не е имало.

Възможността Валери Симеонов да поеме и туризма вероятно не е била проигравана с партньорите му от „Атака“. Волен Сидеров се обяви против тази рокада.

„Госпожа Ангелкова си върши работата много добре и не виждам основание за нейната смяна. Няма логика да обсъждаме други имена за този пост“, заяви той. Сидеров отрече и информацията в медиите, че постът е бил предлаган дори и на него. Лидерът на „Атака“ е единственият от тримата лидери извън изпълнителната власт.

Валери Симеонов в понеделник ще обяви, че остава във властта със сериозни изисквания към ГЕРБ.

Неофициално в коалицията се говори, че при избора на Николина Ангелкова за министър на туризма в третото правителство на Борисов тя е била подкрепена от всички патриоти, включително и Валери Симеонов.

Откритият им конфликт помежду си обаче може да насочи Николина Ангелкова към министерство на транспорта, където тя беше вече служебен министър при Георги Близнашки. Все още министър-председателят няма теърд кандидат за поста на регионален министър. Имало вариант зам.-министърката Малина Крумова да го поеме. 

Има силна реакция в ГЕРБ и дори сред червените кметове за запазването на Николай Ненков. Борисов обаче бил категоричен, че този път оставките ще бъдат гласувани.

За нов министър на вътрешните работи също няма фаворит, въпреки че най-често споменаването има в ГЕРБ е на сегашния зам-мнистър Красимир Ципов.

Репликата на Борисов, че има претенции към още министри, извън тримата, чиито оставки получи, отвориха вратата за серия предположения и слухове, в които се замесват имената на трима министри. Със сигурност от поста министър на правосъдието си тръгва Цецка Цачева, която ще бъде предложена за член на Конституционния съд.

От министрите на ГЕРБ Борисов все още обмислял дали да смени и земеделския Румен Порожанов. Тук мотивите са липсата на обяснение на хората при кризата с чумата по овцете и козите в Странджа, както и появилите се съмнения, че животните са избити без основание. Все още обаче няма окончателно решение.

Екоминистърът Ненчо Димов, който е от квотата на патриотите, също може да освободи поста си. Тук основната причина ще е спогодба между Борисов и тримата патриотични лидери да не се сменят само хора на ГЕРБ, за да се тушира напрежението в голямата управляваща партия.

„Никой не е застрахован за вечен министър. Трябва обаче да има конкретни основания за това. В случая с оставките на тримата министри, които са от квотата на ГЕРБ, имахме една жестока трагедия, имаше много силно обществено напрежение и желание за поемане на политическа отговорност на ниво министри“, коментира Волен Сидеров.

Този път оставките на нарочените за махане министри ще се гласуват в Народното събрание и заден ход няма да има. В

това е бил категоричен пред съпартийци Борисов. 

До този момент двама министри подадоха оставки, но Борисов не ги внесе в Народното събрание – енергийната Теменужка Петкова и социалният Бисер Петков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук