Борисов отказал на Меркел да приемем обратно бежанци

0
1257

В тежък и напрегнат телефонен разговор канцлерът на Германия Ангела Меркел е настояла пред министър-председателя Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция, съобщава в. „Труд“, като се позовава на източници, близки до правителството.

Премиерът обаче категорично е отказал, като е напомнил, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди – по време на европредседателството ни и след него.

Разговорът е проведен през уикенда, потвърдиха лаконично от правителството.

„Позицията на България остава непроменена“, е заявил Бойко Борисов.

Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

Министър-председателят обаче е припомнил на германския канцлер, ченееднократно е настоял ЕС да дава средства за организиране на горещи точки с временни центрове в държавите, близки до района на конфликта.

До 10 дни у нас ще пристигнат последователно председателят на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти от екипа на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.

Предвидено е те отново да огледат съоръженията по границите ни. Точно партията на Зеехофер – Християнсоциалният съюз, която е коалиционен партньор на партията на Меркел – Християндемократическия съюз, настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.

От Министерския съвет отказват да коментират въпроса дали по време на визитите отново ще бъде поставен въпросът за обратното приемане на бежанци.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук