Борисов се тревожи за бъдещето, завладяно от роботи (СНИМКИ)

0
9593

София е дигитална столица на Европа. Българският еврокомисар Мария Габриел приветства участниците в дигиталния форум в София. Инициативата е част от българското европредседателство.

„Оцелява не най-силният, а най-адаптивният към промяната.“. Този цитат на Дарвин използва Габриел в приветствието си към участниците.

Тя предупреди за предизвикателствата пред дигитализацията.

Остава още много, подчерта еврокомисарят ни.

Мария Габриел е убедена, че имаме своите цифрови европейски истории на успеха. След падането на роуминга обажданията са се удвоили. Еврозаконодателството има за цел подобряване на дигиталния свят за хората и бизнеса, по думите й.

Габриел е доволна от регламента за защитата на личните данни. Тя акцентира на правилата за онлайн платформите. Еврокомисарят предупреди колко вредна е дезинформацията, която руши доверието. В променящата се среда политиците не могат да бъдат самонадеяни, според Габриел.

9 милиарда евро за цифровизацията отпуска ЕК за следващия програмен период. Цифровата трансформация носи много промени, заяви тя.

Хората сме това, което машините никога няма да изместят, категорична е Мария Габриел.

Еврокомисарят оцени високо европредседателството ни, което е във финалния си етап.

Постигнахме много, каза тя. Еврокомисарят ни изненада министър-председателя, който също присъства на форума, с видеоклип на успехите на председателството ни на ЕС в нейния ресор.

Транспортният министър Ивайло Московски също приветства участниците в цифровата асамблея.Снимка на Владимир Христовски.

Той заяви, че сме положили усилия да интегрираме Западните Балкани към цифровизацията. Така ставаме по-силни, убеден е Московски. Той е доволен от ясните правила в цифровия пазар. Министърът на транспорта вярва, че Европа ще съумее да внедри цифровизацията в живота ни.

Премиерът Бойко Борисов смята, че България е на първо място в Европа по брой жени, заети във високо технологични професии. Ясно, че технологиите се развиват всеки ден, подчерта той. Ние в Западните Балкани имаме претенции, че сме най-умните, заяви Борисов и допълни, че именно дигитализацията е сфера, в която можело да докажем, че сме първенци.

Премиерът обаче сподели притеснението си, че това, което гледа в американските сериали, до няколко години става факт. В сериалите показвали как се развиват машините. Контролът трябва да остане в човека, заяви Бойко Борисов.

Образованието трябва да е приоритет, по думите му, тъй като това е бъдещето. Искаме от трети клас децата да започнат да програмират, във всяко училище да има wi fi, заяви министър-председателят.

Борисов предупреди обаче и колко е важна киберсигурността. Ние сме сред първите, които сме се научили да източваме кредитни карти, а борбата с това и днес продължава. Важно е Балканите да бъдем единни, имаме огромен потенциал, обърна се той към участниците от региона. Трябва да бъдем в крак с времето, посочи Борисов. А към Австрия, която поема ЕС след нас заяви: „Да му мислят австрийците.“Снимка на Владимир Христовски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук