България предлага на ЕК освобождаване от акциз електроенергията и природния газ

0
90
Със свое решение правителството одобри искане за предприемане на действия по изготвяне и изпращане на уведомление за нотифициране от страната ни на мерки, съгласно чл. 15, букви „б“ до „и“ от Директива 2003/96/ЕО на Съвета от 27 октомври 2003 година относно преструктурирането на правната рамката на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията.

Това е свързано с кризата с цените на енергийните продукти, която засегна всички европейски страни, включително и България. Държавата предприема действия за овладяване на продължаващата вече няколко месеца ситуация и за справяне на високите цени на енергийните продукти, чрез възможностите за намаляване на акцизните ставки, след одобрението от страна на Европейската комисия.

По този начин ще се запази конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените разходи и ще се овладеят постоянно повишаващите се цени на електроенергията и на горивата.

По-рано през деня премиерът Кирил Петков заяви, че правителството днес ще вземе решение за изпращане на уведомление до ЕК за нотифициране от България за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, така че да се осигури възможност цените на тези два много важни компонента на българската икономика да бъдат понижени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук