България пред епидемия от морбили

0
1538
Spritze

България е пред епидемия от морбили. Имаме всички условия за нея. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. майка и дете вече са донесли заразата от Италия, където случаите нарастват с всеки изминал ден. Към момента заболелите там, както и в Румъния са по 5000 случая, каза д-р Кунчев. Информацията потвърди и проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

По 1000 случая вече има и в Гърция и Сърбия.

Дете и майка са диагностицирани вече с морбили миналата седмица, пациентката е в много тежко състояние и е в Инфекциозна болница в София. Те са пристигнали от Италия, каза още д-р Ангел Кунчев.

В цяла Европа има нарастване на случаите в последните години заради модата да не се имунизират децата, от една страна, а от друга, в резултат на засиления миграционен поток на континента. Освен това, в България има много малки деца, чиито родители са заминали зад граница, а бабите и дядовците, които ги отглеждат, не са ги завели на лекар за имунизация. Има и бебета, родени в чужбина, на които още не е настъпила възрастта за имунизацията, те са доведени в България без нея и при среща със заразоносител, веднага се инфектират и развиват болестта, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Той припомни, че първата инжекция, която пази от морбили, рубеола и здаушка, се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията срещу тези заболявания е, когато децата навършат 12 години.

България е една от страните с най-добра и стройна имунизационна система. Само в първата година от живота на едно дете държавата плаща не по-малко от 700 лева само за ваксинации, посочи той.

Преди дни Европарламентът предупреди за опасен спад във ваксинациите заради модата да се отказват имунизации. По данни на ЕП всяка година ваксинирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за периода 2008 до 2015 година е имало 21 000 случая на предотвратими болести.

По данни на Министерството на здравеопазването в България малките деца са обхванати с ваксини до 93-95 на сто.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук